24 February 2010

Kenapa Belum Kawen Lagi

1."Duit lum cukup lagi".
Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam nak jual anak jer. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Megi pun dah nak naik harga!

2. "Nak beli kereta dulu baru nak kahwin".
Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu..

3. "Susah la nak cari yang berkenan dihati".
Memang susah pun. Pompuan sekarang ini ? da duit abangku sayang, takde pitis sayangpun melayang!

4."Tak datang seru lagi kot".
Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.

5."Banyak sangat halangan".
Banyak sangatla procedure karang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!

6."Belum bersedia la".
Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana.

7. "Ilmu tak cukup la".
Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!

8."Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri".
Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.

9."Dah mencubalah tapi telah dikecewakan".
Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.duda orang ker? terus tinggalkan kita.

10."Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la".
Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung.

11."Jodoh tak sampai lagi kot".
Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!

12."Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat" .
Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!

13. "Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka".
Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!

14."Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la".
Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!

15."Dia nie suka pasang ramai org sangat".
Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.

16. "Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak".
Pompuan memang camtu..

17. "Nak carik yang solehah lah".
Dah jumpa tapi dah berpunya?.Takkan nak rampas orang punya kot.

18. "Masalah la".
Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar.

19. "Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la".
Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject.

20. "Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya".
Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia.

16 February 2010

I Love Medan, Indonesia

I love Medan

Itu lah perkataan yang aku akan selalu sebut bila pergi ke Indonesia. Sekali pergi,mesti mau pergi lagi. Hehe... Dulu sebelum pergi, aku selalu ingat

"Apa barang pergi Indonesia, diaorang yang datang ke negara kita,tapi kita pulak pergi ke negara mereka"

Anda sudah silap jika buat tanggapan sebegitu. Aku akui memang best pergi ke Medan

Aku bertolak dari airport Kota Bharu pada jam 10.35pm pada hari Khamis kemudian sampai dekat airport LCCT Kuala Lumpur pada jam 11.20pm(+/-). Memandangkan boss sudah mungkir janji bahawa dia nak carikan hotel untuk kita untuk bermalam tu, akhirnya kitaorang tido di dibawah pokok dalam LCCT. Tak lena tido kat LCCT sebab lantai yang sejuk. Itu jek.. Tido 2 @ 3 jam jek. Pastu gi jalan-jalan. Hehe

Keesokkan harinya aku dengan rombongan bertolak dari LCCT pada jam 7.30am waktu Malaysia dan sampai jam 7:30am waktu Indonesia. Hehe... Sampai tuu,aku terus naik bas dan di bawa breakfast di restaurant somewhare in Medan. Kemudian kitaorang terus menuju ke Danau Toba di mana kitaorang akan bermalam disana. Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 4-5Jam bergantung pada keadaan traffic semasa. Dalam perjalanan ke Danau Toba banyak pemandangan yang dapat aku tengok. Mana satu aku nak cete nih. Banyak sangat... Keadaan traffic kat indonesia memang terur kalau nak berbanding dengan kat Malaysia nih. Tak kira lampu merah ke, lampu hijau ke,lampu kuning jek,semua diaorang redah especially kenderaan motosikal/taxi. Huhu. Kalau dapat tangkap dengan polis terus boleh settle kt situ. Org yg bawak moto terus kasi duit kt polis. Kira settle kat situ. Kat sana pelik sikit, kalau polis yang makan rasuah kira baik, tp kalau yg tangkap org,pastu pi bawak balai dan sebagainya dikira jahat lak. Haha...ini sebab kalau kena bawak pi balai sure menyusahkan seribu satu perkara. So nak senang kasi jek duit kt polis tu. Kalau ada 1000,kasi jek kt polis tu seribu. Huhu...senang kn? kalau polis malaysia cm tu kt cm mana erk agak2? hehe. Kemudian on the way jugak, aku lihat di perkampungan kaum suku batak menguburkan orang yang mereka sayang disebelah rumah mereka. Memang betul-betul sebelah rumah mereka. Aku tak tipu...Memang pelik dan berani gaban buat kubur disekitar umah mereka. Kebanyakkan kaum batak di danau toba nih beragama kristian. So nak makan tu pn kena berhati-hati jugak. So kitaorang sampai kt hotel Niagara Hotel di atas bukit. Memang sejuk dan best tido di hotel bertaraf 5* nih. Jarang-jarang sekali aku tido di hotel 5*. Company sponser katakan. Hehe.. Malam tu lepas dinner aku temani kawan2 aku main pool kt hotel. Tp aku mengantuk tahap gaban sebab tido dalam bas pn kejap jek, so jam 10:30pm terus aku masuk tido. Penat dan mengantuk gilew....

Pada hari pagi hari kedua, kitaorang terus check-out sebab kitaorang akan bermalam di tempat lain pulak. Pagi tu selepas breakfast terus bertolak pergi ke Tasik Danau Toba. Angin sejuk pagi hari dapat aku rasai. Memang best dan syok angin sejuk. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam untuk sampai ke pulau. Sambil menikmati perjalanan yang indah, kitaorang disajikan dengan persembahan nanyian oleh budak-budak tempatan. Suara diaorang memang best. Ada satu lagi yg best di dengar tapi aku tak sempat nak rekod. Huhu...


video
video


Lepas berjalan dipulau Danau Toba yang indah. Kitaorang bertolak pulak ke Brasjaria(ini laa kot namanya kalau tak silap). Nama tempat yang pelik. Yang aku ingat tempat tu ialah Pekan Baru >:-D . Hehe. Kemudian kitaorang tido di Hotel Grand Mutiara semalaman. Sebelum sampai kitaorang telah pergi shopping beberapa pakaian di Brasjaria. Dekat dengan pasarnya. Aku ikut tour guide aku dimana dia tunjukkan tempat mana yang paling murah untuk shopping, so dalam 5-6 orang kitaorang pergi serbu kedai tersebut. Hehe. Waktu shopping yang diberikan hanya 2jam sahaja,dan kitaorang dok dikedai yang sama selama 2 jam jugak. Hehe.Kedai-kedai lain kitaorang tak sempat nak tengok. So terpaksa laa lain kali.Itu pn datang lah.

Kemudian kitaorang pergi melawat air terjun. Pemandangannya memang menari, cantik. Air terjun tu bukan dari sungai,tapi dari air bawah tanah. Memang lawa lah


Pemandangan Lake Toba


Lake Toba



Air Terjun Yang Ku Maksudkan

Pemandangan Air Terjun

Selepas itu kitaorang bertolak kembali ke destinasi terakhir kitaorang iaitu bandar Medan itu sendiri. Sebelum sampai ke hotel, kita telah pergi membeli-belah dibeberapa tempat iaitu Pasar Ikan,Medan Mall dan Plaza Medan. Pasar Ikan tu sebenarnya bukan lah pasar yang jual ikan, ianya hanya lah nama sahaja, tapi menjual bermacam-macam jenis kain/pakaian. Huhu. Habis membeli-belah kt situ, pergi laa pulak ke Medan Mall yang tidak jauh daripada Pasar Ikan. Kat situ, aku beli seluar Jeans BMW original yang berharga 170,000 & 180,000. Memang jenis original dan sales girl pn memang cun. Hehehe... Kemudian selepas itu, kitaorang pulang ke Hotel Madani dimana disitu kita bermalam. Pada malam itu semua buat aktiviti bebas termasuk aku. Hehe. Aku kuar dan balik hotel kul 4 pagi. Keesokkan harinya tido dalam 3 jam jek. Kepala pusing-pusing sebab tak cukup tido. Lagipn takde apa pn aktivity pagi tu kerana dh jadi aktiviti bebas. Boleh nak pergi kemana sahaja. So aku cadangan dengan kawan-kawan aku nak pergi ke "Kilang" kain untuk beli beberapa helai pakaian. Lepas shopping tu aku pn balik laa ke hotel untuk check-out jam 1pm. Kemudian makan kat restaurant yang 1st2 kitaorang sampai dahulu.

Kemudian jam 6.30 kitoarang pulang ke tanahair Mesia dan tiba di LCCT jam 8.30. Apapun memang pengalaman yang menarik bila pergi Medan nih, especially pada malam terakhir tersebut. Hehe...

Aku jugak sempat berkenalan beberapa cewek2 yang sangat cun. So tak hairan laa aku kenapa temenggong ambek manohara jadi bini dia... huhu...aku paham perasaan mu Temenggong... hehe

Bergambar di Teratak Raja Suku Kaum Batak

Permandangan Tasik Toba


Sekitar Shopping Complex Medan Mall


Anak Boss nama Aqila...


Permandangan Di Tasik Toba.Orang tengah menangkap ikan tuh



Dihadapan Hotel Grand Mutiara,Berasjaria



The Magnificant 5



Hadapan Istana


Dalam Istana


11 February 2010

I'm sorry ab310

Hanya simple post untuk arieza iaitu

"Sorry Laa Arieza kalau aku menyapa tadi buat ko terasa ..."

Bukan apa ... kalau ko nak marah aku pn silakan lah cuma aku pohon kemaafan jika aku tidak berblog atau tidak dapat kembali ke tanah air selepas ini. Mana tahu...Anything can happend during my holiday...

So once again, im sorry... Kalau nak tahu apa yg telah aku buat kt arieza, tanya lah dia K.

01 February 2010

No-Panties For Valentine Movement

SHAH ALAM: Female students in higher-learning institutes here are being persuaded not to wear panties on Valentine’s Day as an expression of true love for their boyfriends.

The “no-panties promotion”, being held for the first time, has apparently been gaining interest among the students, who are passing the news by word-of-mouth.

Two students in their 20s from Shah Alam, known only as Ummi and Melissa, said they were aware of the “promotion.”

“I feel it is personal,” said Ummi with a smile.

“Valentine’s Day is a good time to express one’s love. And, what we use or don’t use is our right, our freedom. But we will do what is right. It’s a new world now.”

Melissa claimed that there was already a large group who planned to go ahead with it.

“We will know how many by Valentine’s evening.”

State Islamic Affairs Department (Jais) director Datuk Mohammed Khusrin Munawi said:

“We will not allow Muslim students to be taken in by such celebrations that deviate from the teachings of Islam.”