29 December 2009

Seribu Kerisauan

Adus...kenapa laa aku rasa risau yang teramat sangat ari nie. Sekarang aku amat risaukan sorang kawan aku tu. Kawan aku nie ada satu penyakit, penyakit dia...aku tak reti nak translate. tp katanya lubang injap ke jantungnya menjadi sempit. Menyebabkan dia susah nak bernafas pada sampai waktu penyakitnya datang menyerang. Walaupn kitaorang berkawan tak sampai sebulan tp bila dapat tahu akan penyakit dia ini menyebabkan aku risau yang teramat sangat.

Cm mana aku boleh kenal kawan aku ini? Kita backflash kejap

Aku kenal kawan aku nih melalui emaknya yang juga staff JKR semasa aku praktikal di JKR hari tu. So cm mana boleh kenal? Emak dia kasi resume dia kt aku mintak tolong aku carikan kerja untuk anaknya ini. Dipendekkan cerita nama kawan aku nie A.Panggil jek A...Ahmad ke,Alwi ke ikut lah nak panggil apa. Yang penting aku bukan gei. Cara kitaorang berkenalan agak unik gak lah. Seperti Lois & Clark Kent sebelum Lois kenal bahawa Clark Kent ialah Superman. Hehe Dipendekan cerita lagi. Satu malam dia bagitau laa yg dia ada penyakit nie dimana injap kejantung dia menjadi kecil menyebabkan dia sukar untuk bernafas dan pada masa itu juga tangan dia menjadi kebiruan seperti orang kelemasan.

Kemudian pada malam semalam mimpi penyakit dia datang...aku menjadi 1000 satu risau. Dia tengah sesak napas...tangan jadi biru... aku risau yang amat sangat. Kemudian aku bagitau dia aku nk bgtau ng emaknya, tapi dia cakap tak payah kerana dia sudah biasa. Time dia sesak nafas tu dia hanya ingat mati sahaja. Aku risau gilew...sikit lagi aku nk bagitau emak dia, tp dia mintak aku xyah bagitau dengan emaknya kerana takut emaknya risau. Emaknya pulak ada darah tinggi. Risau sampai tak tahu apa yg aku nak buat. Aku blur mmg blur xdapat tolong dia pada waktu tu. Jam pn dh kul 11.30mln. Lepas tu aku ajak dia pi hospital buat medical check-up. Dia kata dia dh buat n doktor hanya bagi ubat gastrik ng ubat apa entah satu lagi. Kemudian doktor itu juga cakap tentang jantung dia tu kena pergi ke HUSM kerana pada memula dia buat medical check-up tu semua data-data ada di HUSM dan doktor di HUSM pn mengesahkan mmg injap jantung dia menyempit. Sebab apa aku xtau la. So aku ajak dia gi HUSM gi buat futher check-up...tp degil budak nih. Aku dh putus akal dh nk buat cm mana kalau dia berdegil tok gi wat medical check-up. Yg takut nak gi wat medical check-up takut emak dia risau. Aku dh pusing dh. Nak marah budak nie...xboleh laa sbb member tu tengah sesak nafas... Putus akal dh aku time tu... Last dia suh aku tido dan dia cakap dia dh ok dh n dia pn nak berehat... tp still aku masih risau dan xpuas hati. Last2 aku pn tido lepas last message. Sebelum tido tu, mata dh berair dh... Coz aku dh serik dan xnk kehilangan kawan rapat. Tapi apakan daya, hidup mati ditangan tuhan.

AMIN

19 December 2009

Terapi


Tengah bulan lepas, aku pergi pusat terapi untuk menyembuhkan kepelbagaian penyakit. Nama pusat itu dipanggil Alpha One. Pusat terapi tu menyediakan mesin terapi yang dipanggil Bios 9000. Korang leh google tentang masin itu. Made from Japan. Harganya...mahal giler, hampir 496,595.78 yen. Termenung gak klu nak beli mesin nie, harga hampir sama dengan kete. Tapi memang ramai gilew orang yg pergi terapi sebab tak mampu nak beli mesin tu. Pusat terapi tu sudah beroperasi selama 3@4 bulan barangkali dan telah mendapat sambutan yang amat mengalakkan. Cuma majority tak dapat beli mesin itu sebab terlalu mahal dan ada yang tak mampu. Sape yang tak mampu tu hanya boleh pergi terapi kt Center Kubang Kerian nie.

Kat Center tu hanya ada 5 orang assistant iaitu Ida,Ira,Maik,Amar....lupa lak sorang lagi sbb jarang ketengok. Hehe...

Majority yang pergi terapi ini ialah orang-orang tua. Bila aku pi terasa tua lak diri ini... sedangkan semua assistant semua umur setahun jagung baru. Lebih muda dari aku...pergh... Rata-rata memang ramai yg mengalami pelbagai masalah penyakit yang datang ke pusat terapi ini.

Tapi bukan semua orang yang boleh buat terapi ini. Mereka yang:

1)Mengandung
2)Memakai Bateri di Jantung
3)Berpenyakit Kanser yang disahkan oleh Doktor

Mereka ini tidak boleh buat terapi kerana boleh menjejaskan lagi kesihatan mereka.

BTW, mudah jek terapi ini,masuk center, duduk dan pasang mesin...Itu jek. Lagi lama lagi bagus kalau buat terapi ini.

Setakat yang aku try ini,terasa laa hasil sikit2,kaki aku semakin kurang sakit, tido pn senang, stress pn rasa kurang... dan macam-macam lagi. So kalau yg kaya raya boleh laa beli mesin tu. Kalau yg terasa tak mampu boleh jek buat terapi kt center.

P/S : Sejak aku pergi terapi ini tak penah lagi aku tinggal terapi...Ari2 pergi.Seb baik laa ada Ida kita. Leh aku jadikan penenang jiwa lepas waktu kerja yg stress.... kekek

Messi seals number six

Lionel Messi struck an extra-time winner as Barcelona fought back from the brink against Estudiantes to win the Club World Cup and complete an incredible year with a sixth piece of silverware

Barca's hopes of adding a maiden Club World Cup crown to their Primera Division, Champions League, Copa del Rey and European and Spanish Super Cup titles looked to have been crushed as Argentinians Estudiantes led heading into the final minutes thanks to Mauro Boselli's 37th-minute header in Abu Dhabi.But Barca substitute Pedro Rodriguez, fresh from his record-breaking goal in the semi-finals against Atlante, drew Barca level in the 89th minute with another header before Messi popped up in the 110th minute to chest home the winner and ensure Pep Guardiola's side of a perfect ending to a fairytale year.Messi's winner could hardly be more fitting, as the Argentina superstar is favourite to be named the FIFA World Player of the Year on Monday night to go with his Ballon d'Or success earlier this month.

Barca needed to do it the hard the way, though, fighting back from a deficit for the second successive game in the Club World Cup.Against Atlante in the semis, Barca found themselves trailing after just four minutes and they almost suffered a similar fate today, Enzo Perez only just failing to get on the end of Juan Sebastian Veron's through-ball in the fifth minute.At the other end a superb back-heel from Zlatan Ibrahimovic put Xavi in the clear, but instead of shooting he opted for a pass inside and it was in front of both Ibrahimovic and Thierry Henry.

That was a wasted opportunity for the Catalan outfit and they would not get any better in the first half, although Xavi looked to have good claims for a penalty turned down in the 33rd minute when he went crashing over a challenge by Estudiantes goalkeeper Damian Albil.Barca's mood would not have been helped four minutes later when they went behind.

A deep cross from the left was perfect for Boselli to get in between Carles Puyol and Eric Abidal and guide a header past Victor Valdes to put Copa Libertadores champions Estudiantes ahead.Barca will have been disappointed with their showing before the break, but they came out with much more intent in the second half and twice came close to equalising in the opening 15 minutes.In the first three minutes after the restart Ibrahimovic fired just wide of the far post after creating a shooting chance on the left of the area, and then Pedro spurned a gilt-edged opportunity.

Henry's cross from the left eluded Albil but Pedro, racing in at the far post, totally missed the ball with an open goal at his mercy. Pedro had become the first player ever to score in six different competitions in the same year after netting the final goal against Atlante, but he was left with his head in his hands after his miss here.The young winger almost made amends in the 69th minute after escaping the attentions of three opponents, but his final shot was stopped by Albil's foot at the expense of a corner.

Pedro would have another chance to go from villain to hero, though, and this time there was no mistake as he drew Barca level just as an equaliser looked set to elude the Catalans.Xavi's attempted pass was deflected up in the air, and Barca centre-back Gerard Pique climbed high to head the ball into the path of the unmarked Pedro, whose looping header over Albil found the back of the net and sparked wild celebrations by the European side.The goal also sent the match to extra-time, when Barca made all the running.

Messi and Ibrahimovic both failed to hit the target with decent openings in the first period, but it would be the former who would end up being the match-winner.Xavi's cross in behind the Estudiantes defence was latched onto by Messi and he dove forward to chest the ball past Albil and ensure yet another trophy would be heading back to the Nou Camp with record-breaking Barca.

Modest Barcelona coach Pep Guardiola was keen to deflect any praise onto his players after the Catalan giants capped a remarkable year by winning the Club World Cup in Abu Dhabi.''For me this was a great year. We have achieved something that no-one has achieved before,'' said Guardiola, who was in tears following the final whistle. ''I'm lucky that I have such quality players in my squad.

The success that we've had has been down to them and I'd like to thank them for that.''I also want to remember all the players that were with us last season, because they also form part of this,'' added Guardiola, referring to the likes of Samuel Eto'o, Eidur Gudjohnsen and Sylvinho. ''To win six successive titles is unthinkable. So many things contributed to it; having few injuries, a squad made up of players who play because they like to, mental strength...

''Everyone should be happy and congratulations to the club and everybody associated with Barca. We've had the best year in the history of the club.''Estudiantes coach Alejandro Sabella added: ''The result was fair. We were close to achieving our dream but at the end of the day, we failed. But the players did a perfect job today. We gave it our all.''It would have been great to take the cup home, but this is football and we lost with our heads held high.''

14 December 2009

Genap 25 Tahun

Akhirnya aku sudah genap 25tahun lahir didunia yang indah ciptaan Allah s.w.t.... Banyak perkara yang telah aku lalui samaada suka dan duka... Tak nk tulis panjang tapi nak mengucapkan terima kasih kepada yang mengucapkan kepada aku dan aku bersyukur masih hidup lagi dan Allah s.w.t masih memberi aku peluang untuk hidup didunia yg aku pinjam ini

P/S : 12/12/1984

11 December 2009

3 Hours to Go

3 jam lagi...apa tu ?

Al-Fatihah

Pagi semalam aku terima sms dari icicici bahawa one of Speedfinger.org member telah meninggal dunia disebabkan kemalangan jalan raya. Im so suprised with the suddent death. icicicic memberitahu bahawa berita buruk ini dia terima dari salah sorang SP member.

Lepas aku terima sms dari icicicicic,aku call rupus a.k.a wife icicicici untuk mengesahkan berita n dia pn xtau n bru dapat berita.

Marilah kita mengambil masa 5minit bersama-sama sedekahkan al-fatihah kepada Allahyarham Muhammad Hanif Bin Abdullah a.k.a Ben dan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham....

Al-Fatihah...

Amin...

Semoga roh arwah dicucui dengan rahmat

07 December 2009

Persediaan Perkahwinan

Aku terjumpa satu post kt salah satu post yg menarik perhatian aku dan aku nak share dengan semua orang. Ianya mengandungi segala kompilasi tentang kos perkahwinan dan sebagainya. Meh ikuti al-artikel ini

Ok..sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin . Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan ... ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak.

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin. So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader

memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan

majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan

yg ingin berkahwin lagi.



1. Kadi : At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu as kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je ook... .jgn dua dua gi book plak. kos kadi : $80 + +


2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi... .kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. Walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui. kos kursus : around $80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam: Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... ..pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... ..kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe. Kos : $ 1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen mungkin mahal sikit)
4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak

korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... .dah

pandai amek studio, dah pandai amek outdoor. Gambar bogel je belom owang try.

Kos : $800

5. Kompang / Hadrah: Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice. Kos : $300
6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam

istana Taj Mahal ... .kalau tak pun jadi macam lori cina

mampos... .letak kacang samer kuaci suah original beb... .tinggal nak

campak kerander je kat engah-tengah. Macam macam design macam macam

pattern. Kos 1000

7. Tukang Masak and Khemah kosi meja : Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? lainlah kalau korang buat majlis kat Mc Donald's. Kos : $7000 (tengok kepaler yg datang)
8. Kereter

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter. (*naik basikal bleh gaks.. ) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag

ke?.kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang

besau abih sewa Kancil ... ... sampai besok pun takleh masok! Kos: $300

9. DJ/Karaoke :Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book. Kos : $850 (dengan dinner sekali)
10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang

dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc. Kos : $3000++

11. Miscellaneous : Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunger Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang,barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ... Kos : $2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : $17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... .korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... .SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... ..

sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi.

Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak.

Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000. Hantaran $5000; $4000 masih

ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay

lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi. Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.

Hah... korang bacalah :- Sebab

> > > > 1. Anak pompan sorang

> > > > 2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat

> > > > 3. Anak pompan paling jambu dalam family

> > > > 4. Anak pompan kerja high post

> > > > 5. Anak pompan biasa pakai barang branded
> > > > 6. Anak pompan yang tastenya ... berkajang-kajang kalau disenaraikan
> > > > 7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus &n

> > > > 9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif

> > > > 10.Anak pompan tu pun jenis "ek" ... semacam jer (kira golongan 'gah')

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-


1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?" Kadang tu mak bapak ok jer sianak lak lebih-lebih

2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je."

3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenggek je."

5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Jeniper LopeZ eh?

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar /font>

1."Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor."

4."Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je."

5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama.

Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya..jawapannya:-


1. "Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much ler."

2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."

3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."

4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke;boleh kata semua credit card kita ada lah."

5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni;kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."

6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur. Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni. Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2. Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit.(part time le lu kfc,mc donald , bawak teksi ker--- ) so... ... .goo luck ler pd sumer... ... ..yg dh rasa2 tua tu... cpt2 la ngurat usha awek2 kt sekeliling sbb depa pun kira terdesak tu... ... cuma buat2 jual mahal! hehehee... ... ... adios!

Dkt bawah ini ada kiraan budget dlm format EXCEL

http://www.syokkahwin.com/persediaankahwin/belanjakahwin.xls

Right click save as :-)

Lepas baca, aku mula laa mengaru2 kepala... keke

05 December 2009

Shopping Sakan...

1st of all i wanna to congratulate to my beloved friend IRA on behalf of her marriage today. Now you have becom someone wife and i hoping it will last forever happily ever after. Beside that i also want to congratulate to me friend a.k.a my classmate = Pen coz he and his beloved girlfriend will be marry on this 27/12 at shah alam and i wanna to apologize because i couldn't come to your wedding. But I'll will try to, because my cousin will get marry also on 26,i guest,let me check my calender later on.

NeXt

Aku nak cerita aki gi shopping kt Rantau Panjang hari ini. Dalam jam 1.30tghari tadi,aku ajak schoolmate aku kuar makan kt kfc, pastu alang2 2-2 takde kerja, aku kasi cadangan tok pi rantau panjang, shopping sikit2...hehe. Lepas tu aku pulang keumah utk simpan kete n pergi dengan kereta dia. Sebelum pergi tu,aku pi bank islam,pergi mengosongkan saki-baki pinjaman ptptn aku time belaja.. hehe. dekat2 setahun baru aku dapat habiskan sakit baki loan dalam akaun bank islam.

Lepas cucuk duit, apa lagi terus bertolak ke rantai panjan. Seb baik hari tak hujan tp sepanjang perjalanan ke rantau panjang, tebing-tebing jalan raya dipenuhi dengan air hujan yang hampir surut. Banyak baju-baju yang aku nak beli dan ini ialah antara barang yang aku beli kt rantau panjang.



Memula baju ini diaorang offer RM45. Lepas tu aku mintak kurang lagi leh dapat RM40. Ada sesetengah tempat tu kasi harga cekik darah. RM55,terus aku xjadi beli. Pergh,ingat kedai dia jek yg ada baju cm gini. Hehe


Ini lak baju jersey barcelona. Mmg aku dok cari lama sungguh,cuma tak letak nama Messi ng no 19 dia jek. Kalau boleh letak,mmg aku dh letak dh.hehe. Harga baju ini RM30 gred AA. Lepas tu aku mintak kurang lagi,dia kata dh tak boleh coz aku tanya kedai lain-lain Harga kt kedai lain RM25,tp gred A sahaja. Aku dh jadi serba salah dh. Aku tengok/rasa perbezaan antara kain yg gred A dengan AA pn dh dapat tahu perbezaan. Beza Rm5 jek,tp kain lagi elok yg gred AA. Lepas tu aku pn apa lagi,jadi laa nak beli ng harga RM30. Lepas tu,aku tanya, ada stok yang lain-lain tak coz ada koyak sikit kt lehernya.

Ini ialah gambar yang sedikit terkoyak menyebabkan aku tak jadi nak beli dengan harga RM30. Baru jek aku nak kuar dari kedai dia, penjual pn bagi aku Rm25... sebab koyak sikit. Koyak pn aku rasa sebab dia tarik bekas tag dia nih,bukannya apa pn. Lagipn aku tengok, baju yang tergantung tu jek yg ada. Yang lain-lain xde dh. Kat kedai lain-lain xde jersey gred AA. Hanya kedai dia jek yang ada gred AA. Disebabkan koyak sedikit,terus jatuh nilai harganya. Hehe. Jadi RM25


Harga baju ini ialah RM25. Kain dia lembut selembut jersey, ada kaler merah,tp tak menarik perhatian aku. Takut merah menyala kat site. Nk cari kaler lembut sikit.

Harga seluar ini RM16, mahal gak sbb kain dia yg best.

Baju ini ialah baju yg 1st aku beli setibanya aku kt rantau panjang. Harga baju ini ialah RM15

Topi ini lak harganya RM16. Topi ini saje jek aku beli, nak cover kepala aku kt site. Topi nie leh dual. Maknanya,kalau pakai terbalik pn boleh.

Seluar ini lak harga RM10. Murah jek harganya

Baju ini lah yang paling susah aku nak cari kt rantau panjang. Nak cari saiz XL tp tak jumpa. So last-last aku beli yang saiz L dengan RM38. Aku dh penat nak pusing dh dan tambahan semua kedai dah nak tutup kerana jam dh nak masuk kul 6. Skg baru aku tau,malam diaorang tak bukak.

Tambahan sikit. Ini ialah hp yang terbaru aku beli. Aku terpaksa beli hp baru ini pn sebab aku dh pakai no. baru. So sekarang ada 2 no. 1 no office dan satu lagi no peribadi.


Dan yang ini lak,saje jek nak show rig yang aku miliki iaitu PC(Baby Red Dragon Platform), PSP-2000,2 bijik HP, Speaker Evo7 dan Samsung LCD moniter 23.3". Pergh...Mmg best pakai lcd besar2 nie. Lebih2 lagi tengok HD movie, mmg menarik. Thanks to tubu...

01 December 2009

Messi takes Ballon d'Or


Lionel Messi's Champions League win helped him to the Ballon d'Or

Argentina's Lionel Messi has won the prestigious Ballon d'Or, the award for Europe's player of the year voted by journalists and organised by France Football magazine.

Messi, the talented Barcelona forward, sent last year's winner Cristiano Ronaldo into second place, making him the sixth Barcelona player to take the award but the first for four years - since Brazilian playmaker Ronaldinho.

Messi became the first Ballon D'Or winner from Argentina, eclipsing Ronaldo by a record 240-point margin. The award's 96 jurors gave Messi 473 points out of a possible 480, a near unanimous verdict, the magazine said on its website.

Messi told France Football: "There's lots of emotion - the Ballon d'Or is very important for me. I know I appeared among the favourites because Barcelona had a profitable year.

"For me it's a big honour to win - but also to become the first Argentinian in history to receive the trophy. I dedicate it to my family, they were always present when I needed them and sometimes felt even stronger emotions than me.''

Messi recently signed a two-year contract extension with the European champions until 2016 - an improved deal which includes a buy-out clause worth 250million euros (£228million).

The 22-year-old Argentinian won an unprecedented treble last season as Messi's Catalan side won the Champions League, the Spanish title and the Copa del Rey. Messi was the top scorer in last year's Champions League with nine goals, including a header in the 2-0 final defeat of Manchester United in Rome.

Messi also hit 23 goals in the league and six in the King's Cup. As the leading light in the world's best team this year, it had been widely expected Messi would snare the Ballon d'Or in the lead up to Tuesday's announcement.

Ronaldo (233 votes) was the only non-Barcelona player in the top four, with Xavi (170) and Andres Iniesta (149) next in the list. Former Barca striker Samuel Eto'o - now with Inter Milan, was fifth on 75, 17 votes clear of Real's former AC Milan playmaker Kaka.

Barcelona's Zlatan Ibrahimovic, who moved in the opposite direction to Eto'o, polled 50 - before a quintet of English-based players. Manchester United and England striker Wayne Rooney and Chelsea forward Didier Drogba were eighth and ninth, with Liverpool midfielder Steven Gerrard completing the top 10.

Liverpool striker Fernando Torres was 11th, Arsenal midfielder Cesc Fabregas 12th, with Manchester United winger Ryan Giggs - who netted his 100th Premier League goal at Portsmouth on Saturday, finishing 14th.

Barcelona's Thierry Henry, heavily criticised for his handball in France's World Cup play-off win over Republic, completed the top 15. Manchester United defender Nemanja Vidic shared 16th place with eight points alongside Sevilla striker Luis Fabiano and Real Madrid goalkeeper Iker Casillas.

Atletico Madrid's Diego Forlan polled seven and Bordeaux striker Yoann Gourcuff six, while Arsenal midfielder Andrei Arshavin and Chelsea counterpart Frank Lampard shared 21st with five alongside Inter keeper Julio Cesar.

Inter Milan's Maicon (four), Juventus' Diego (three), Valencia's David Villa and Chelsea defender John Terry (two), and Bayern Munich's Franck Ribery and Barcelona's Yaya Toure (one) completed the star-studded list.


Maxis atau Celcom atau Digi Broadband

Aku sedang mencari beruk-beruk band yang boleh memberikan kepuasan surfing yang maximum. Bukan untuk download,tapi untuk surfing...download sikit2 jek... yang mana satu ?

Mana yang lebih elok servis Maxis broadband @ Celcom broadband @ Digi Broadband?

25 November 2009

Catcheye

Catcheye.com.my adalah salah sebuah syarikat pengiklanan baru yang ditubuhkan tahun ini.

Ia mungkin bakal menyaingi syarikat pengiklanan seperti Nuffnang dan Advertlets. Anda masih belum sertai?

Jom kita lihat serba sedikit tentang informasi yang diberikan oleh pihak Catcheye.

Di bawah ni aku copy artikel dari website Catcheye

1. What is Catcheye

Catcheye is an online advertising platform that allows advertisers to deliver their advertisements in a highly effective manner. Our ad delivery platform guarantees that each ad is viewed by unique and voluntary viewers. In return, they will earn Catcheye reward points which can be exchanged for cash and/or other prizes. Viewers are also required to answer 3 simple questions related to the ad being displayed, hence strengthening their impression and understanding of the message being conveyed.

In addition, Catcheye will donate to a charity organization (of the user’s choice) everytime an ad is viewed. Indirectly, this allows companies to fulfill their corporate social responsibilities while promoting their businesses.

2. How Catcheye Works?

-Advertisers upload ads
-Advertisers formulate questions based on the ads
-Advertisers decide how many unique users should view the ads
-Advertisers can further specify the target audience by demographic segmentation
-Catcheye may only display the ads to the intended target based on advertiser preferences.
-Users in Catcheye read the ads, answer the questions
-Catcheye pays users with cash, and/or other rewards.

Sign in and Invite Friends: Catcheye

3. Why Join Catcheye?

-You will receive reward points by viewing our ads, which can be converted into cash or other prizes.
-The more ads that you view, the higher your chance of winning our attractive monthly prizes such as jackpot, free gifts and more!
-Earn more reward points by inviting others to join Catcheye. They will become part of your network and contribute a portion of their points to you!
-With Catcheye’s charity programme, you can even choose to associate yourself with a charity organization and raise fund for them by viewing ads.

4. Why Advertise with Catcheye?

-You spend less but are assured definite and unique viewers;
-Your messages are guaranteed to be received by viewers;
-Catcheye’s relevance ranking algorithm will analyze user’s preferences and serves ads which are relevent and meaningful to them, thus increasing the effectiveness of your ad.
-Fulfill corporate social responsibility by making indirect donations to charity.

Langkah-langkah untuk mendaftar dan menyertai contest Catcheye adalah seperti berikut:

————————————————————————————————————————

» Pergi ke website Catcheye.com.my dan klik Join Catcheye
» Isi informasi diri anda dengan betul
» Di bahagian Answer, Invite & Win!, anda perlu memilih jawapan seperti berikut untuk tiga soalan yang diberikan:

1. Soalan: What is Catcheye.com.my? Jawab: A charity-oriented online advertising platform where you are rewarded for viewing ads.
2. Soalan: How will Catcheye.com.my Work? Jawab: You contribute to charity and receive benefits at the same time for viewing ads.
3. Soalan: What is the Next Biggest Event? Jawab: Fight for A Good Cause – our Big Surprise launch on 21st Nov 2009

» Jika anda memberikan jawapan selain di atas, anda mungkin tidak boleh mendaftar.

24 November 2009

PapaDom Is Best


Cerita papadom memang best aku tengok. Lain dari yang lain. Ianya mengisahkan pengorbanan seorang Papa terhadap anaknya. Pada hidup Papa Mia berubah setelah Mia kehilangan ibunya yang tercinta. Setelah daripada itu, Papa Mia tidak mempunyai sesiapa lagi melainkan Mia sendiri.

Aku suka tengok cerita ini kerana mempunyai ciri-ciri kekeluargaan,bukannya ciri-ciri org yang tgh meleleh bercinta dan sebagainya...Korang tengok lah sendiri cerita PapaDom ini. Memang best. aku kasi 4.7/5

21 November 2009

Akaun Rapidshare

Akhirnya berakhir juga hayat akaun rapidshare premium aku yg aku beli oleh silly-liliyaya dari selamba.org. Nak rasa hangin ada jugak bila tetiba login akaun, dia kata

"Fraud detected, Account ********: This Account has been illegally used by several users."

Cilakak,bila masa aku sharing akaun lak,last time aku sharing akaun pn dengan Ghostblind, itu pn awal tahun hari tu,tapi takkan sekarang nak detect. What The F-Word. Kemudian aku contact balik si-silly-liliyaya dari selamba.org neh nak tanya,apa yang boleh buat. Dia cakap tak leh buat apa sebab akaun aku tu berasal dari bossnya yang dahulu. Sekarang dia dh jual yang original(kira boleh berlagak la). So aku kecewa laa ng sikap silly-liliyaya nih,cm nak lepas tangan,pastu aku mintak akaun lain sebagai ganti rugi. Kasi memang dia kasi, tapi tak sampai 1 minggu akaun yang dia kasi,dh kena tukar password. Pastu aku mintak lagi, pn sama jugak. Kali ke-3 aku mintak dia dh terus senyap. Kecewa sungguh ng seller cm ginie. Dh mula nak lepas tangan dengan apa yang dia buat dahulu.

Kalau orang tgh main seks and then pompuan mengandung, pastu lelaki tak nak btanggungjawab, silly-liliyaya nie species lelaki yang tak bertanggungjawab lah nih. Duit pn dia dh bagi,tapi bukannya nak kasi ganti rugi ke haper,tapi kasi akaun hack. What the F-word.

Kemudian hari ini aku check thread dia kt selamba.org,ada sorang mengamuk pasal kena tipu. Mari ikuti perbualan ini :

SELLER YG PENIPU!!!

PERHATIAN!!! DIA NI PENIPU BESAR. Korang jangan la beli apa2 daripada dia ni.

Aku baru ni ada beli acc yang long term sampai 22/03/2010 tapi baru 4-5 hari guna acc dah tak boleh pakai.

Lepas tu dia bagi lagi satu acc. tapi sama jugak, baru 1 minggu pakai dah tak boleh guna.

Dia cakap acc kena hack la, tapi aku dah lock acc. tu, sepatutnya dah tak leh hack.

Hari ni (21/11/2009) bila aku contact dia dia cakap tak leh nak tolong lagi, sbb dia dah tukar boss. Aku beli dgn dia bukan dgn boss dia. Dan dia tak pernah pun cakap dia ada boss, apa yg dia tulis kat web semua acc tu ori.

Bila ada problem mcm2 alasan. Kalau korang tak caya leh email aku at msibenn@gmail.com

Kat bawah ni aku punya log yahoo messenger:-

benn hawalit: ni pasal account rapidshare
yaya_jabine: yela
yaya_jabine: kenapa dgn ur acc
benn hawalit: i dah x leh access
benn hawalit: dia tak regognize password
benn hawalit: recognise
yaya_jabine: ape yg die tulis?
benn hawalit: The Account has been found, but the password is incorrect.
yaya_jabine: hurm
benn hawalit: bila i guna login name yg i buat: Your Premium Account has not been found.
yaya_jabine: dah bpe lme kau guna ni
yaya_jabine: ok kne steal la tu
yaya_jabine: bpe lme kau gne
benn hawalit: kan baru je beli isnin hari tu
yaya_jabine: ak mne tau ak ni bini die, die yg handle..
yaya_jabine: nnt kang mlm sket kau buzz ea sbb tgh tdo nun haa
benn hawalit: ok
yaya_jabine: btw smpi bile acc kau
benn hawalit: 22 mac 2010
yaya_jabine: okeh
benn hawalit: ni screen capture acc tu sblm dia KO


benn hawalit: assalamualaikum
yaya_jabine: wsalam
benn hawalit: nak mintak tlg pasal acc rs 8907894 yg beli isnin hari tu. dah tak leh access
yaya_jabine: oooo
benn hawalit: dia tulis The Account has been found, but the password is incorrect.
yaya_jabine: aku bg acc lain la
yaya_jabine: taw
benn hawalit: ok
yaya_jabine: kene hack tuh
yaya_jabine: accountid=9004590
password=may12fh
Valid until: Wed, 31. Mar 2010
Premium points: 2000
Traffic left: 24414 MB RM 90
yaya_jabine: kaw amek yg nih la
yaya_jabine: jgn share taw
benn hawalit: nak tanya skt.. traffic left tu maksudnya jumlah sampai 31/03/10 or tiap2 hari rs akan tambah?
yaya_jabine: tuka setting mcm biasa k
yaya_jabine: kalo bole reg email baru
yaya_jabine: tuk yg nih
yaya_jabine: daily
yaya_jabine: 5gb
benn hawalit: ok, dah tuka email, pass, & activate security lock, tima kasih


benn hawalit: a'kum
yaya_jabine: wsalam
benn hawalit: minta tlg.. acc yg u bagi aritu dah tak leh guna lagi.

benn hawalit: accountid=9004590
Valid until: Wed, 31. Mar 2010
yaya_jabine: kejap ye
benn hawalit: ok
yaya_jabine: accountid=clipbucket
password=summer1232
Expiration date:Thu, 12. Aug 2010
yaya_jabine: cube gune yg nih k


NI YG HARI NI:-

benn hawalit: a'kum.. acc. rs aritu dah tak leh guna lagi..
benn hawalit: accountid=clipbucket
password=summer1232
Expiration date:Thu, 12. Aug 2010
yaya_jabine: aku xleh nk tolong dah
yaya_jabine: tu acc dulu
yaya_jabine: boss dlu
yaya_jabine: die da xde skrang
benn hawalit: abis tu camne takkan beli 5 bln punya acc dapat guna dlm 1 bln je
benn hawalit: dah 3 acc u bagi tapi semua dpt guna kejap je
BUZZ!!!
yaya_jabine: ye
yaya_jabine: acc tuh dari boss lame
benn hawalit: so camne ne?
yaya_jabine: xbole buat ape2
benn hawalit: u kata kat site semua lehj recover
benn hawalit: ada resit la
benn hawalit: yg ori la
yaya_jabine: tuh post baru edit la
yaya_jabine: acc yg baru nih
yaya_jabine: boss baru
benn hawalit: "acc yg dijual nih ade sume detail pasal payment.. ade resit, ade transaction id sume. kalo ade suspicious activiti, rs akan trus reset password. kami akan hantar trus password tu by email.."
yaya_jabine: ye
yaya_jabine: tp itu untuk acc baru
benn hawalit: mana la saya tau u punya boss baru or lama sbb bukan beli kat dia, i beli kat u
yaya_jabine: ye
yaya_jabine: aku xleh ganti ko pnye
benn hawalit: ok takpe la kalu camtu, aku akan complen kat forum2 la..
yaya_jabine: ape2 jela
yaya_jabine: kau tau x akaun kau tu dlu ngn bos lme, acc tu dr point mcm ne ak nak dpptkan balik kalau bos da tade
yaya_jabine: mcm kau da benti kje ngn bos kau
yaya_jabine: kau da kje ngn company lain
yaya_jabine: ape2 jd kt customer ny xkn nak tuntut ngn bos baru
yaya_jabine: kau nak ckp ape2 pun ckp la
yaya_jabine has signed out. (11/21/2009 3:52 PM)

aku tak sempat nak balas dia dah cabut. nampak sangat memang bersalah!!!

JADI KESIMPULANNYA JANGANLAH KORANG BELI APA2 DARI PADA MAMAT DAN MINAH NI DUA2 PENIPU

Kemudian silly-liliyaya...korang tau apa yg dia balas?dengan angkuhnya dia menjawab

"msibenn, semua org kt selamba ni syg aku. ape la kau ni cakap ak tipu.."



What the F-word...perasan nak mampus barangkali. Kalau dulu iyer laa kot,tp sekarang tgk laa cm mana. Sekarang aku dh tak percaya dah dengan silly-liliyaya nih walaupn dia kata dia jual yang original akaun,kalau beli,akan dapat resit sebagai bukti pembelian laa...Ah, Fcuk lah semua tu. Sekali orang itu rasa tertipu,sampai bila-bila orang itu tidak akan mempercayai ko walaupn ko menggunakan method yang sama dengan orang lain.

Sekarang aku pakai yang bulan-bulan sahaja. Untung pn untung,klu kena blacklist pn takde laa rasa rugi sangat. Xpakai akaun original pn xpe

18 November 2009

Adat perkahwinan yang selari dengan tuntutan Islam

Dalam kepesatan masyarakat menuju ke arah negara maju, masih wujud kekeliruan antara tuntutan agama dan adat yang menjadi pegangan kuat orang Melayu. Bahkan, ada pepatah mengatakan “biar mati anak, jangan mati adat”. Ini menggambarkan betapa dalam sesuatu situasi adat mendahului kepentingan lain dalam hidup. Dalam masyarakat Melayu adat masih diamalkan terutama dalam majlis perkahwinan.

Perkahwinan merupakan perkara yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu. Perkahwinan dianggap sebagai tali penyambung dalam menghubungkan dua manusia secara halal sehingga mendapat zuriat. Sistem perkahwinan orang Melayu secara dasarnya banyak menurut adat-adat masyarakat dahulu yang berkaitan dengan adat-adat orang Hindu. Namun dengan kedatangan Islam, banyak perubahan yang berlaku selaras dengan perubahan taraf kehidupan dan perubahan fikiran orang Melayu amnya. Walau bagaimanapun, akibat daripada amalan yang sudah lama dituruti dan telah bersemadi dalam kehidupan orang Melayu, terdapat adat yang masih kekal dan diikuti tetapi sudah ada perubahan, ditambah atau diringkaskan untuk selari dengan ajaran islam.

Agama Islam adalah sebuah agama yang bersifat syumulliyah dan universal. Maka, agama Islam sememangnya merupakan agama yang bercorak konvensional iaitu yang boleh diterima umum. Kita perlu faham bahawa Islam bukanlah agama yang diwahyukan untuk bangsa Arab sahaja bahkan Islam adalah agama yang relevan untuk semua bangsa di dunia ini. Oleh itu, Islam bukanlah dilihat sebagai agama yang menghapuskan kebudayaan sesuatu bangsa jika bangsa tersebut memilih Islam sebagai agamanya. Hal ini kerana, antara faktor yang menyebabkan agama Islam berkembang kepada setiap bangsa dan daerah adalah kerana Islam tidak menghapuskan budaya dan adat resam sesuatu bangsa atau negeri selagi ia tidak bercanggah dengan prinsip-prinsip Islam. Begitulah juga halnya dalam soal upacara perkahwinan. Masyarakat Melayu sememangnya bebas untuk mengadakan upacara perkahwinan berdasarkan budaya dan adat mereka berdasarkan hadis sahih bukhari jilid iv:

“Dari Anas bin Malik R.A, Rasulullah SAW. melihat banyak wanita dan anak-anak kembali dari suatu pesta perkahwinan. Lalu beliau berdiri lama-lama degan gembira, seraya berkata: “Hai Tuhan! Kamu ini semua adalah termasuk orang-orang yang paling saya cintai” (Hadis Riwayat Bukhari)

Jelaslah disini bahawa islam tidak melarang mana-mana adat di dunia ini selagi ianya tidak melanggar hukum syarak.

Menurut Kamus Dewan (1997), adat bermaksud peraturan yang lazim dilakukan sejak dahulu kala. Manakala istiadat pula bermaksud berbagai-bagai adat yang diikuti. Jika dahulu masyarakat melayu hanya mengikut adat nenek moyang sahaja namun kini menteliti masyarakat melayu telah berubah seiring dengan perkembangan dan kemajuan yang dikecapi negara kita. Persoalanya adakah adat perkahwinan dewasa ini selari dengan tuntutan syariat Islam?

Adat-adat perkahwinan yang biasa dilakukan oleh masyarakat Melayu ialah merisik, meminang, bertunang, majlis akad nikah, bersanding, dan walimatul urus iaitu majlis perkahwinan. Secara dasarnya perkahwinan orang Melayu dewasa ini selari dengan tuntutan Islam walau bagaimanapun, ada sebahagian upacara yang diadakan di dalam adat perkahwinan itu yang bercanggah dengan ajaran islam. Adat Meminang merupakan adat kebiasaan masyarakat Melayu yang diterima oleh Islam. Peminangan adalah permulaan proses perkahwinan dan merupakan suatu ikatan janji pihak lelaki dan perempuan untuk melangsungkan perkahwinan mengikut tarikh yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Hukum peminangan adalah harus dan hendaklah bukan isteri orang, bukan mahram sendiri, tidak dalam idah, dan bukan tunangan orang. Pemberian seperti cincin kepada wanita semasa peminangan merupakan tanda ikatan pertunangan. Apabila berlaku keingkaran yang disebabkan oleh lelaki, pemberian tidak perlu dikembalikan dan jika disebabkan oleh wanita, maka hendaklah dikembalikan, namun persetujuan hendaklah dibuat semasa peminangan dilakukan.Acara kemuncak majlis pertunangan adalah adat sarung cincin di mana wakil pihak lelaki yang terdiri dari ibu atau saudara perempuannya akan menyarungkan cincin pertunangan atau cincin tanda ke jari manis gadis yang dilamar. Setelah itu rasmilah sudah pertunangan tersebut. Menurut ustazah Marina Munira binti Abdul Muttalib dari Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) amalan bertunang di dalam islam dipanggil khitabah dan ianya sama sekali tidak bertentangan dengan syariat islam tetapi apa yang berlaku sekarang ialah ada segelintir masyarakat yang bakal pengantin lelaki itu sendiri yang menyarungkan cincin kepada pasangannya. Hal ini jelas bertentangan dengan ajaran islam kerana mereka berdua lagi bukan muhrim.

Adat persandingan dilihat sebagai suatu perkara yang “wajib” bagi satu pasangan apabila berkahwin dari kaca mata kebanyakan masyarakat Melayu. Persandingan dalam masyarakat Melayu dapat ditakrifkan sebagai suatu perlakuan yang menempatkan pasangan suami-isteri yang telah diijab-kabulkan di atas pelamin yang dihias indah dengan mengenakan pakaian yang kemas dan cantik, berhias wajah serta dikipas oleh dua orang pengipas yang turut dikenali sebagai pengampit. Tujuan diadakan adat persandingan adalah untuk diperlihatkan pasangan pengantin tersebut kepada masyarakat setempat dan sebagai nostalgia manis dalam kehidupan pasangan pengantin tersebut selain bertujuan meneruskan tradisi nenek moyang secara turun-temurun.



Ustaz Syed Salim bin Syed hussin dari Fakulti Syariah dan Undang-Undang USIM berkata demi meraikan adat, Islam membenarkan persandingan dengan meletakkan beberapa syarat iaitu hendaklah disandingkan secara tertutup di hadapan muhrim atau keluarga terdekat dan kanak-kanak yang belum mengerti tentang aurat sahaja. Walau bagaimanapun, jika ingin melakukan secara terbuka diharuskan jika bertujuan iklan atau untuk mengisytiharkan dan memperkenalkan mempelai kepada para jemputan dan kaum keluarga dengan syarat kesemua pihak baik pengantin atau para jemputan mestilah menutup aurat serta tidak berhias dengan keterlaluan kecuali perhiasan yang biasa dilihat.Terdapat beberapa upacara tertentu yang menimbulkan sedikit kontroversi dalam adat persandingan ini. Antara upacara tersebut ialah upacara menabur beras kunyit, membaca jampi mentera, berandam, berhias untuk dipamerkan (tabarruj), mengadakan kenduri walimah secara besar-besaran, menjadikan wang atau hadiah sebagai suatu kemestian, mas kahwin dan hantaran yang mahal, dan lain-lain lagi. Upacara-upacara yang sedemikian rupalah yang menyebabkan adat persandingan masyarakat Melayu ini dikaitkan dengan isu khurafat, tahyul serta pembaziran. Oleh itu, upacara persandingan dalam masyarakat Melayu perlu dijalankan berlandaskan lunas-lunas Islam agar ia tidak membawa kepada kemurkaan Allah. Islam bukanlah seperti pendapat yang dilahirkanan oleh Niccolo Macmeivili yang mengatakan konsep “niat menghalalkan cara”. Walaupun niat kita mengadakan upacara persandingan dengan niat yang baik iaitu untuk meraikan pasangan pengantin, namun sekiranya upacara itu dicemari oleh unsur-unsur yang bertentangan dengan agama Islam, maka secara tidak langsung upacara tersebut salah disisi agama.

“Niat yang baik tidak akan menghalalkan yang haram” menurut Prof. Yusof Qardhawi di dalam bukunya Fatwa Mu’asirat dan Halal & Haram fil Islam, halaman 36.

Selain dari itu, upacara perkahwinan yang lazimnya dilakukan oleh masyarakat Melayu melibatkan perbelanjaan yang banyak dan besar. Situasi ini sememangnya mendorong kepada gejala pembaziran dalam masyarakat. Menurut Asma Farhana binti Anuar pelajar tahun akhir jurusan Usuluddin Universiti Malaya (UM) kebanyakan orang Melayu menganggap upacara walimah perlu dianjurkan secara besar-besaran kerana upacara ini hanya dilangsungkan sekali dalam seumur hidup. Oleh itu, perkara ini pada pandangan mereka tidak salah walaupun ia melibatkan isu pembaziran. Gejala ini dari perspektif Islam sememangnya tidak dianjurkan. Hal ini kerana, selain mewujudkan gejala pembaziran, gejala ini juga mampu memberikan pelbagai implikasi yang negatif dalam kehidupan masyarakat. Contohnya sifat riak dan takbur mungkin akan berleluasa dalam diri masyarakat. Pepatah Melayu yang berbunyi “biar papa asal bergaya” sememangnya tidak sesuai dijadikan pendirian dalam kehidupan kita. Islam merupakan agama yang mudah dan senang. Membicarakan isu walimah daripada konteks Islam adalah mudah. Isu Islam sebagai agama yang mudah dapat difahami berdasarkan hadis yang berbunyi : “Dari Abu Hurairah r.a, katanya Nabi saw bersabda: “Sesungguhnya agama (Islam) itu ringan. Barangsiapa memperberat-berat, maka dia akan dikalahkan oleh agama. Oleh kerana itu, kerjakanlah (agama itu) menurut mestinya, atau mendekati mestinya, dan gembiralah (kerana akan beroleh pahala), serta beribadatlah (mohonlah pertolongan Allah) pada waktu pagi, petang dan sebahagian malam)” (Hadis Riwayat Bukhari)Berdasarkan hadis ini, walimah daripada konteks Islam tidaklah memberati para penganutnya dalam urusan pelaksanaannya. Islam menggalakkan penganutnya untuk mengadakan walimah berdasarkan kemampuan. Walaubagaimanapun, Islam begitu mencela perbuatan yang membazir dalam setiap perkara yang dilakukan berdasarkan ayat Al-Quran:“Berikanlah kepada kaum-kerabat haknya masing-masing dan kepada orang miskin dan orang musafir dan jangalah engkau membazir(pemboros) dengan melampau (Surah Al-Isra:26)



Di samping itu, perbuatan andaman yang berbentuk “li tadlis” mengabui atau merubah kecantikan yang sebenar juga dilarang sama sekali dalam Islam malah ianya adalah haram. Antaranya yang disebut oleh al-hadis: HR Muslim-Muslim dari Abdullah Ibn Mas’ud:

“Allah melaknat wanita yang mencucuk tangan dan menaruh warna (tattoo) dan yang meminta berbuat demikian; wanita-wanita yang menghilangkan bulu kening di muka, wanita yang mengikir gigi dan menjarangkannya supaya kelihatan cantik yang merubah kejadian Allah.”

Menurut Abu Thohib bin Ahmat 70 tahun, amalan andaman yang mengarut dan salah disisi syariat islam seperti menepung tawar dengan tujuan memelihara pasangan pengantin daripada gangguan mahkluk halus, bercukur yang melibatan percukuran bulu pada bahagian anak rambut, muka, leher dan tangan dengan tujuan untuk menaikkan seri muka, melangir iaitu menyapukan bedak sejuk yang dibasuh dengan air ke bahagian badan yang dicukur dan bermandi bunga dan limau dengan harapan untuk membuang sial tidak lagi diamalkan sekarang. Walau bagaimanapun akhir-akhir ini telah timbul satu fomonena baru dimana juru andam atau lebih dikenali sebagai mak andam yang terdiri dari kaum lelaki lembut atau lebih glamour dipangggil ‘mak nyah’. Hal ini jelas bertentangan dengan syariat Islam kerana aurat perempuan tidak boleh dipertontonkan kepada orang yang bukan muhrim.

Berinai adalah salah satu amalan semasa perkahwinan. Inai bagi perempuan dibolehkan kerana tiada larangan dan wanita-wanita di zaman salaf berinai dan Nabi saw tidak menegahnya, malah menyuruhnya, dari Aisyah ra :

”Nabi melihat tangan di sebalik tirai dan berkata, apakah ini tangan lelaki atau perempuan, maka dikatakan itu tangan perempuan, maka Nabi pun bersabda,” jika kamu seorang perempuan, pasti kamu akan mengubah warna kuku kamu (dgn inai).” (Abu Daud, 4166) dan (an-Nasa’iy 5092)

Haji Mohd Yusof Abdul Ghani, Hakim Syarie, Mahkamah Tinggi Pahang berkata ” memakai inai tidak salah selagi ianya tidak dipakai untuk menunjuk-nunjuk atau bermegah-megah “. Walau bagaimanapun berinai dengan daun inai atau sebagainya, pada dua tangan dan kaki, bagi kaum lelaki hukumnya adalah haram. Di antara dalil yang mengharamkan lelaki berinai ialah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim:

“Daripada Anas dia berkata: “Bahawa Nabi saw melarang kaum lelaki memakai za’faran (kuma-kuma).” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Za’faran (kuma-kuma) adalah sejenis daun tumbuh-tumbuhan yang mengeluarkan warna serta berbau harum. Dilarang memakai za’faran (kuma-kuma) bagi lelaki adalah kerana warnanya bukan baunya, kerana memakai benda yang harum bagi lelaki adalah disunatkan. Daun inai itu sama seperti za’faran dari segi mengeluarkan warna dan bau. Pada masa kini, majlis perkahwinan diserikan lagi dengan berbagai hiburan, hiburan di dalam islam dibolehkan berdasarkan hadis

:”Dalam riwayat al-Bukhari daripada Aisyah bahawa seorang wanita berkahwin dengan lelaki Ansar, maka baginda bersabda: Wahai Aisyah! Mengapakah tiada bersama kamu hiburan? Orang Ansar sukakan hiburan.

Dalam hadis yang bertaraf ‘hasan’ yang diriwayatkan oleh al-Nasai dan al-Tirmizi, baginda bersabda:

” Perbezaan antara yang halal dan yang haram adalah kompang dan suara dalam perkahwinan. Maksudnya perkahwinan yang halal dilakukan secara terbuka dan diisytiharkan. Berbeza dengan perzinaan.”

Berdasarkan dalil-dalil ini, dapatlah diketahui bahawa Islam tidak melarang bentuk hiburan. Hiburan dalam Islam dilihat sebagai suatu keizinan untuk menenangkan diri dan menghiburkan hati yang gundah-gulana. Dewasa ini, ramai juga yang mengundang kugiran atau deejay untuk tujuan hiburan, seringkali hiburan itu berlebihan dan sampai kepada peringkat melampau, bahkan yang lebih buruk lagi kadangkala terdapat juga yang menganjurkan joget lambak dan ada pula yang mengundang “mak nyah”! Hal ini jelas tidak sesuai dan haram.

Maka dengan itu, tiada sebarang sebab upacara perkahwinan dilarang dalam Islam, namun pelaksanaannya sahaja yang perlu berdasarkan lunas-lunas yang ditetapkan Islam.

Jelaslah, Islam bukan sesuatu agama yang memberati para penganutnya dalam melayari arus kehidupan di dunia ini. Islam secara mudahnya merupakan agama yang diwahyukan untuk semua jenis manusia yang terdapat di atas muka bumi ini. Justeru itu, Islam tidak pernah melarang sama sekali para penganutnya daripada mengamalkan kebudayaan dan kesenian yang terdapat dalam setiap bangsa. Namun, perlu difahami bahawa setiap amalan yang dipraktikkan itu perlu selaras dan selari dengan syariat Islam. Begitu jugalah halnya dengan isu perkahwinan dalam masyarakat Melayu. Ia boleh dilakukan dan diamalkan selagi ia tidak bertentangan dengan akidah dan syariat Islam

08 November 2009

The Final Doremon



Sedih gile tgk ending doremon nih....

03 November 2009

Kerja Jenayah Yang Dilakukan Oleh Golongan Pro


Aku rasa post aku kali ini akan mengundang kontroversi kot... Tp harap2 para-para reader boleh cool down, coz aku saje nak buat post ini. Xde benda nak post. Kalau ramai sangat bantahan,so aku delete jek lah post ini. Hehe

Antara kerja-kerja jenayah yang dilakukan oleh golongan professional:

1) Doktor - Menjual dadah secara haram
2) Engineer - Menipu
3) Peguam - Membela mereka yang bersalah / pecah amanah
4) Accountant - Menggelap wang syarikat @ jabatan
5) Polis - Menerima rasuah/menyalahguna kuasa
6) Juruterbang - Membuat video porno...haha(apa yek?pakat2 fikir)
7) Nurse - Menjual/mengambil dadah secara haram
8) Guru - Ajar ilmu sesat/Rogol anak murid(aju's opinion)
9) Menteri - Makan Rasuah/Menganaiya Rakyat
10)Setiausaha - Pecah Amanah
11)....

Apa lagi yek? Sama-sama kita sumbangkan idea. Nanti aku update lagi... hehe

22 October 2009

Long Live The King


Label.....: MJJ Productions / Epic
Genre.....: OST
Quality...: VBR kbps (195kbps avg)
Time......: 1h 32min Total
Size......: 131.94 MB[/code]

Track:
Disc1:

01. Wanna Be Startin’ Somethin’
02. Jam
03. They Don’t Care About us
04. Human Nature
05. Smooth Criminal
06. The Way You Make Me Feel
07. Shake Your Body (Down To The Ground)
08. I Just Can’t Stop Loving You
09. Thriller
10. Beat It
11. Black Or White
12. Earth Song
13. Billie Jean
14. Man In The Mirror
15. This Is It
16. This Is It (Orchestra Version)

Disc 2:

01. She’s Out Of My Life (Demo)
02. Wanna Be Startin’ Somethin’ (Demo)
03. Beat It (Demo)
04. Planet Earth (Poem)

Download:
http://rapidshare.com/files/296398182/MJII2CD-2009.zip.html

19 October 2009

Sweet Memories

1st of all i wanna to congratulation to hakita on your convocation... Time to move on to working enviroment...

erk,bukan apa...bila tgk gambar-gamba konvo hakita teringat lak time aku konvo tahun lepas,dengan bajunya kaler merah. Sampai Restinpeace kata cm maharaja cina lak...

hahaha... apa pn yang penting,aku dh gred dan telah melalui neraka pembelajaran...skg masa untuk kumpul pengalaman kerja yang seperti neraka tapi indah... indah cm mana?hanya sesetengah orang sahaja yang tahu. hehe...

Saje jek nak tulis nih,nak buang masa walaupn ada kerja lain yang nak kena buat.. Hehe... Bagi aku laa,sweet moment yang paling best,ialah time konvo... blaja kat setengah mati,tak tido malam study giler-giler... akhirnya dapat jugak konvo walaupn xdpt anugerah dekan. Hehe...

tapi...

waktu yang paling best ialah time sekolah menengah...memang best lah waktu sekolah menengah... haha... monteng dan sebagainya....mmg best time sekolah menengah...banyak dipelajari sewaktu sekolah menengah...jiwa sedang memberontak katakan... hehe ... time tu jgk laa dpt kenal cinta monyet dan bercinta ng monyet dan sebagainya... hehe

End...

08 October 2009

Torrent.Jiwang.Cc masuk Paper!!!

LES' Copaque Production Sdn Bhd membuat laporan dengan polis dan Cyber Security Malaysia berhubung aktiviti memindah turun karya filem Geng: Pengembaraan Bermula yang kini berleluasa secara haram di Internet.

Beberapa laman menyediakan perkhidmatan pindah turun secara tidak sah melakukan kesalahan itu mengikut Akta Hak Cipta 1987 dengan menyalin semula karya tanpa kebenaran syarikat yang menjadi pemilik harta intelek filem itu.

Les' Copaque memandang serius perkara berkenaan dan berusaha mengesan pihak tidak bertanggungjawab yang cuba melumpuhkan industri perfileman dan animasi negara.

Cyber Security Malaysia sudah banyak membantu syarikat dalam menangani isu salinan langgaran dan pindah turun secara haram di Internet, begitu juga Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang banyak membantu pihak Les' Copaque dalam memerangi gejala cetak rompak.

Geng: Pengembaraan Bermula adalah filem animasi 3D yang pertama di Malaysia dengan kos RM4 juta dan memakan masa tiga tahun untuk disiapkan.

Peminat siri animasi Upin & Ipin boleh mendapatkan DVD dan VCD tulen yang berada di pasaran sejak dua minggu lalu.

Dengan bantuan beberapa agensi kerajaan, Les' Copaque akan mengesan individu tidak bertanggungjawab itu dan tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka.

Beberapa notis sudah dihantar kepada laman yang tidak bertanggungjawab supaya menghentikan aktiviti berkenaan.

Cadangan sudah dibuat untuk menghalang laman web terbabit daripada terus beroperasi.

Satu laman yang dikenali sebagai torrent.jiwang.cc dikenal pasti antara penyedia perkhidmatan memindah turun secara haram dan pihak syarikat sedang mengesan individu di sebalik laman berkenaan dengan bantuan Cyber Security Malaysia.

Source : http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Wednesday/itMetro/20091007110041/Article/index_html

06 October 2009

Rugi RM15

ampes, aku telah kerugian RM15. Ini kerana aku nak beli lcd moniter baru aku. So,lepas usha2 last2 aku nk beli laa jenis samsung 2333sw,23",full hd.Besar gak laa,janji puas hati. Yang tak puas hati bila aku rugi RM15. Ampes,

Memula aku beli dengan hikari85 dari forum lowyat. Dia offer RM680 sekali ng delivery, so aku pn berpuas hati laa coz aku compare2 ng reseller yang lain,harga diaorang agak mahal sikit. Paling rapat pn RM683. So aku ambek jek lah RM680 yang hikari85 jual. 2 hari kemudian,ada sorang lagi reseller offer kt aku dengan harga RM665. Hampes, harga tu skali dengan harga postage bernilai Rm20. Hampes sungguh. Tp apa nak buat dh nama rezeki. So tunggu jek lah LCD Moniter Samsung aku sampai. Lepas tu aku nak beli satu lagi meja besar. Coz dh takde tempat aku nak letak pc aku neh. Nak letak kt meja komputer tak muat pasal tower cpu pn dh cukup tinggi kemudian akan dicampur lak dengan lcd moniter 23". Yg boleh muat pn ng meja komputer paling tinggi saiz ialah 20" kot... tgk lah cm mana.

Still ada balance lagi duit.Simpan utk kawen...hehehe...

01 October 2009

Malas

Hehe... ari nie nak tulis topik tentang malas,dah lama jugak nak tulis pasal malas nie. Sekarang baru terfikir setelah dapat ayat malas dari ab310.

"ab310 aik carik template mun malas ish ish sedara serama ku ini!"

Malas adalah satu penyakit yang paling merbahaya dan bagi aku xde ubat kalau penyakit malas datang melanda diri sendiri. Bukan takde, tapi payah nak cari ubatnya. Sikap malas nie jugak laa buat kita mundur dan sebagainya.

Aku bukannya nak huraikan secara panjang lebar tentang malas nie. Pendek jek, cuma nak cerita kemalasan aku. Hehe. Aku bukan seorang yang malas, cuma terasa ketiadaan sokongan bila aku nak buat sesuatu. Supporter setia aku telah hilang 3 tahun lepas atas sebab-sebab yang tertentu. Bukan nak cerita kisah-kisah sejarah coz aku pn kurang berminat dengan sejarah tapi boleh mengambil iktibar dari sejarah kita. Life is full of colour and that's makes it our life wonderfull. Sejak dari itu aku mulai terasa kehilangan sesuatu yang penting dan sekarang masih mencari "sesuatu" yang hilang. Bila menjumpainya aku menjadi ragu-ragu dan kadang-kadang takut, takut perkara yang sama berulang kembali.

Sekarang aku telah menjumpa tapi takut untuk memberitahu. Yang pastu bukan bini orang @ tunang orang yang aku nak rembat....kalau nak dikatakan awek orang maybe. Tapi bagi aku,aku takkan rampas awek orang lah. Well dalam kepala aku pn dh set "Malas". Namun niat dan kehendak hati yang kuat nyaris-nyaris mengatasi kemalasan aku. Hehe... Well apa nak buat,diri sendiri jugak yang merana. Hehe...biar lah. who's cares BTW...who know's. Namun orang tu pernah aku tulis tentangnya dalam blog ini. Aku sangka,bila dok jauh2 nie, dh xde feeling lak. Tapi hampeh,masih kuat. Time aku nyaris hilang niat, boleh lak dia send MMS kt aku membuatkan niat aku kembali.

Kemudian bila aku tengok video kt blog Sickboo,tentang Nick Vujicic, dengan tajuknya

Are You Going To Finish Strong

Buatkan aku termenung jauh....jauh....jauh.....jauhhhh..........................


Am I Going To Finish Strong? He got no arms, leg but still going strong n give other motivation to keep strong until the finish. Bila difikir-fikir balik, coz aku suka berfikir kemudian menilai bukan seperti masuk telinga kiri,kuar telinga kanan.

Well am i going to finish strong with....with what? i think im gonna continue when i got the chance

30 September 2009

Disaster Strike My Site

Dari jauh ternampak awan gelap menghala ke atas site aku. Awan semakin gelap, hujan melalui turun sedikit demi sedikit. Lama-kelamaan, hujan makin sedikit, angin semakin kuat. Aku tengok corak hujan turun itu yang sepatutnya lurus, tetapi makin lama aku perhatikan makin senget makin menjadi melintang. Aku dh mula risau dah, ini angin kuat giler nie. Aku pn suruh semua orang stop kerja, ribut akan datang, Semua pekerja pn berteduh laa kat site office. Angin makin lama makin kuat.

Aku apa lagi, berlindung laa dalam kabin,try usha-usha kat luar. Pastu aku tengok, bumbung,isk cm pelik jek, cm nak terangkat jek. kaki kayu untuk penahan bumbung pn cm terangkat jek. Tengok-tengok jek lah,tak leh nak buat apa. Takkan aku nak tarik kayu yang nak tercabut tu. Skali angin kuat dengan kelajuan 320km/j(mengikut kawan aku yg sengau) melanda kabin aku, dah terangkat bumbung, kemudian skali lagi angin berkelajuan 320km/j(mengikut kawan aku yg sengau) baham site office aku,

GEDEBUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TAKE COVER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Habis bumbung zink site office aku tercabut melayang ditiup angin kencang yang selaju 320km/j(mengikut kawan aku yg sengau). Aku duduk dalam kabin sambil melihat bumbung site office diterbang oleh angin melalui pintu. Time tu aku nak tutup pintu kabin pn kena dua orang sebab takut ng kabin-kabin aku skali terbang kalau pintu tu dibukak. Dalam 15 minit take cover dalam kabin dengan sorang pekerja tu, ribut pn mulai reda. AKu pn perlahan-perlahan kuar dari site office tengok terang jek, ini sebab takde bumbung laa,dibawak oleh angin. Bila aku kaki kanan aku pijak fram pintu kabin terasa kebas jek. Aku terasa pelik lah tetiba rasa kebas jek. Aku ambil kaki satu lagi pn kebas,

ZASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ADA APIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ada api maknanya ada elektrik yang bocor lah. So aku pn tukar pakai safety boots kuar dari kabin. Tengok,pergh....Marsyallah...habis kabin.

3 buah kabin bocor dihempap oleh kayu entah dari mana datang pn tak tahu. Kabin yang rosak ialah kabin kontraktor, kabin bilik mesyuarat dan kabin surau. Rosak dan bocor. Lepas reda tu, semua pn kuar laa dari shelter masing2. Ada yang berlindung dalam mesin excavator, ada yg berlindung bawah backhoe. Aku pn terus bawak lari kereta aku kt kawasan lapang sikit. Biar kena hujan,janji tak kena hempap dengan kayu @ mana-mana zink yang berdekatan.

Lepas tu aku kuar,cari-cari kemanakan bumbung site office aku terbang, kitaorang bernasib baik, ianya terbang masuk kedalam longkang. Aku risau jugak kalau bumbung yang terbang tu masuk highway ke Pasir Mas. Kalau ada kereta yang accident gerenti ada yang masuk longkang besar... Memang menjadi masalah besar.

Berikut ialah gambar-gambar kejadian disite office..

http://img23.imageshack.us/i/p1000105y.jpg/

http://img97.imageshack.us/i/p1000106.jpg/

http://img97.imageshack.us/i/p1000107t.jpg/

http://img97.imageshack.us/i/p1000108.jpg/

http://img515.imageshack.us/i/p1000109i.jpg/

http://img97.imageshack.us/i/p1000110r.jpg/

http://img136.imageshack.us/i/p1000111e.jpg/

http://img59.imageshack.us/i/p1000112.jpg/

http://img169.imageshack.us/i/p1000113f.jpg/

http://img194.imageshack.us/i/p1000114f.jpg/

http://img169.imageshack.us/i/p1000115.jpg/

http://img194.imageshack.us/i/p1000116f.jpg/

http://img121.imageshack.us/i/p1000117.jpg/

http://img5.imageshack.us/i/p1000118a.jpg/

http://img59.imageshack.us/i/p1000121.jpg/

http://img2.imageshack.us/i/p1000122k.jpg/

http://img14.imageshack.us/i/p1000123a.jpg/

http://img5.imageshack.us/i/p1000124b.jpg/

http://img7.imageshack.us/i/p1000125k.jpg/

http://img2.imageshack.us/i/p1000126p.jpg/

http://img19.imageshack.us/i/p1000127o.jpg/

http://img196.imageshack.us/i/p1000132r.jpg/

http://img2.imageshack.us/i/p1000133j.jpg/

http://img2.imageshack.us/i/p1000136u.jpg/

http://img225.imageshack.us/i/p1000137.jpg/

25 September 2009

Syoknya Raya

Syoknya raya tahun ini... Hehe. Episod membeli/memilih baju raya akhirnya terurai 2 hari sebelum menjelangnya hari raya. Kaler tahun ini ialah purple muda... Memula sorang kawan aku suggest pilih kaler purple gelap, namun aku tak tertarik laa pulak. So pilih2 kaler purple jugak,tp purple cerah, nak kata berkilau tu takde laa jugak... biasa jek, ada strips sikit. Harga baju raya ada laa dalam Rm199.99... haha. Boleh tahan laa jugak baju dia. Time pakai pn sedap.

Malam raya tu, hanya aku dengan mak aku jek yang tolong buat persiapan untuk raya. Ayah aku??? well seperti hari biasa, tengok berita dan tengok cerita tamil,class gitu... hahaha. Malam raya tu aku ambil 3 gulung karpet kt tingkat atas,bawak turun kt ruang tamu untuk hamparan, pastu meja bulat a.k.a "King Arthur's Round Table" yang diletakkan kt dapur, aku jugak bawak kuar kt ruang tamu. Besar dan berat. Namun disebabkan aku mempunyai skill dan pengalaman memindahkan meja bulat aku,so tidak ada masalah laa aku nak pindah sorang2 meja buat tu. Hehe. Kakak dan abang ipar aku bertolak pada malam raya jugak kerana abang ipar aku susah nak dapat cuti. So aku tinggalkan beberapa kerja untuk kakak aku. Hehe...

Sebelum tidur tu mmg best laa bunyi persekitaran, bunyi mercun sana sini...syok, terasa cm berlaku peperangan. Seb baik xde bunyi orang meraung. Hehe. Kalau bunyi budak meraung tu, tanda terkena mercun laa tu. Hahaha...

So keesokkan aku bangun2...terkesakitan....sakit belakang...adus, memang sakit lah... Fikir2 balik nie mesti kes angkat meja sorang diri... huhu... tp tak mengape. Setahun sekali. Hehe.Bukan selalu. Pagi tu kitaorang pergi ke Masjid besar Kubang Kerian untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri. Memang ramai lah sampai melimpah ke jalan raya. Hehe

No Way Out..Semua parking atas jalan dan semua tak boleh kuar... hehe

Punya laa ramai orang kat masjid kubang kerian. Jalan Bersusun2

Jalan boleh untuk 2 way, tp leh jadi 4 way,cm highway.. haha

Ayah aku dengan cucu-cucunya


















Eh,apa nie ? Kain Pelikat cap Ayam Serama...ab,sejak bila ko jadi pengusaha kain pelikat neh ?

17 September 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Sempena menjelangnya hari raya , ingin aku ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin. Jikalau ada tersilap bahasa atau terkasar bahasa sehingga menguris perasaan korang, ingin ku pohon 1000 kemaafan.

Ingin juga ku kirim kad raya, namun apakan daya, aku tidak ada alamat korang, so ini cara aku menghantar kad raya untuk tahun ini.

Seperti tahun lepas, aku ada menerima banyak kad2 raya,tapi tahun ini ada laa 1 @ 2 kad raya. Hehe... Apapn sila ambil kad raya masing2

Untuk Stingray, Erni and SickBoo


Dato K, Eiman & Barrucade

Sufikiaz, Hyuuga & Tewe


Bungek,Empithree, arisa

Hosmu,gunjack, Gadis

Hakita,nae, Dimensi

Yanie, Anisdelila, CK(Selamat Pengantin Baru)

Firdaus, Hyde, Cik D

Karen, Icece(congrats dapat baby baru), Inimachi

Intan,Jamie, Kak Ina

Lepak,Nad, Pak Ngah

Izan, Restinpeace,

Shafiq, Syazwan

14 September 2009

Moniter

Selepas aku beli cpu baru tanya moniter baru, aku kemudian cadang nak beli moniter baru jugak. AKu nak beli moniter baru pn sebab ada beberapa game yang tak leh main disebabkan resolusi moniter yang terlampau besar. Entah berapa saiz resolusi game tuu..

So aku pn tanya kt forum2 ng survey kat website, rumusannya jumpa yang berkenan dihati...chewah. Moniter keluaran Dell, model St2310 23" Full HD Widescreen. Direkemen gak oleh tubu. Lepas aku search kt website tengok2 harga dia RM649 jikalau dibeli secara online laa. So aku pn try laa survey kt kota bharu nie,tengok kot2 ada ke model tersebut. Sayang sekali 1 kedai pn takde jual model tersebut. Jangankan model tuu, yang jual keluaran Dell pn takde...susah gak nak cari kt KB nih..kalau kt KL,aku rasa senang jek nak cari....

Click sinie untuk tengok spec moniter ------>ST2310 23 Full HD Widescreen


Moniter Kuno brand TaggView 17"