16 February 2010

I Love Medan, Indonesia

I love Medan

Itu lah perkataan yang aku akan selalu sebut bila pergi ke Indonesia. Sekali pergi,mesti mau pergi lagi. Hehe... Dulu sebelum pergi, aku selalu ingat

"Apa barang pergi Indonesia, diaorang yang datang ke negara kita,tapi kita pulak pergi ke negara mereka"

Anda sudah silap jika buat tanggapan sebegitu. Aku akui memang best pergi ke Medan

Aku bertolak dari airport Kota Bharu pada jam 10.35pm pada hari Khamis kemudian sampai dekat airport LCCT Kuala Lumpur pada jam 11.20pm(+/-). Memandangkan boss sudah mungkir janji bahawa dia nak carikan hotel untuk kita untuk bermalam tu, akhirnya kitaorang tido di dibawah pokok dalam LCCT. Tak lena tido kat LCCT sebab lantai yang sejuk. Itu jek.. Tido 2 @ 3 jam jek. Pastu gi jalan-jalan. Hehe

Keesokkan harinya aku dengan rombongan bertolak dari LCCT pada jam 7.30am waktu Malaysia dan sampai jam 7:30am waktu Indonesia. Hehe... Sampai tuu,aku terus naik bas dan di bawa breakfast di restaurant somewhare in Medan. Kemudian kitaorang terus menuju ke Danau Toba di mana kitaorang akan bermalam disana. Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 4-5Jam bergantung pada keadaan traffic semasa. Dalam perjalanan ke Danau Toba banyak pemandangan yang dapat aku tengok. Mana satu aku nak cete nih. Banyak sangat... Keadaan traffic kat indonesia memang terur kalau nak berbanding dengan kat Malaysia nih. Tak kira lampu merah ke, lampu hijau ke,lampu kuning jek,semua diaorang redah especially kenderaan motosikal/taxi. Huhu. Kalau dapat tangkap dengan polis terus boleh settle kt situ. Org yg bawak moto terus kasi duit kt polis. Kira settle kat situ. Kat sana pelik sikit, kalau polis yang makan rasuah kira baik, tp kalau yg tangkap org,pastu pi bawak balai dan sebagainya dikira jahat lak. Haha...ini sebab kalau kena bawak pi balai sure menyusahkan seribu satu perkara. So nak senang kasi jek duit kt polis tu. Kalau ada 1000,kasi jek kt polis tu seribu. Huhu...senang kn? kalau polis malaysia cm tu kt cm mana erk agak2? hehe. Kemudian on the way jugak, aku lihat di perkampungan kaum suku batak menguburkan orang yang mereka sayang disebelah rumah mereka. Memang betul-betul sebelah rumah mereka. Aku tak tipu...Memang pelik dan berani gaban buat kubur disekitar umah mereka. Kebanyakkan kaum batak di danau toba nih beragama kristian. So nak makan tu pn kena berhati-hati jugak. So kitaorang sampai kt hotel Niagara Hotel di atas bukit. Memang sejuk dan best tido di hotel bertaraf 5* nih. Jarang-jarang sekali aku tido di hotel 5*. Company sponser katakan. Hehe.. Malam tu lepas dinner aku temani kawan2 aku main pool kt hotel. Tp aku mengantuk tahap gaban sebab tido dalam bas pn kejap jek, so jam 10:30pm terus aku masuk tido. Penat dan mengantuk gilew....

Pada hari pagi hari kedua, kitaorang terus check-out sebab kitaorang akan bermalam di tempat lain pulak. Pagi tu selepas breakfast terus bertolak pergi ke Tasik Danau Toba. Angin sejuk pagi hari dapat aku rasai. Memang best dan syok angin sejuk. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam untuk sampai ke pulau. Sambil menikmati perjalanan yang indah, kitaorang disajikan dengan persembahan nanyian oleh budak-budak tempatan. Suara diaorang memang best. Ada satu lagi yg best di dengar tapi aku tak sempat nak rekod. Huhu...






Lepas berjalan dipulau Danau Toba yang indah. Kitaorang bertolak pulak ke Brasjaria(ini laa kot namanya kalau tak silap). Nama tempat yang pelik. Yang aku ingat tempat tu ialah Pekan Baru >:-D . Hehe. Kemudian kitaorang tido di Hotel Grand Mutiara semalaman. Sebelum sampai kitaorang telah pergi shopping beberapa pakaian di Brasjaria. Dekat dengan pasarnya. Aku ikut tour guide aku dimana dia tunjukkan tempat mana yang paling murah untuk shopping, so dalam 5-6 orang kitaorang pergi serbu kedai tersebut. Hehe. Waktu shopping yang diberikan hanya 2jam sahaja,dan kitaorang dok dikedai yang sama selama 2 jam jugak. Hehe.Kedai-kedai lain kitaorang tak sempat nak tengok. So terpaksa laa lain kali.Itu pn datang lah.

Kemudian kitaorang pergi melawat air terjun. Pemandangannya memang menari, cantik. Air terjun tu bukan dari sungai,tapi dari air bawah tanah. Memang lawa lah


Pemandangan Lake Toba


Lake Toba



Air Terjun Yang Ku Maksudkan

Pemandangan Air Terjun

Selepas itu kitaorang bertolak kembali ke destinasi terakhir kitaorang iaitu bandar Medan itu sendiri. Sebelum sampai ke hotel, kita telah pergi membeli-belah dibeberapa tempat iaitu Pasar Ikan,Medan Mall dan Plaza Medan. Pasar Ikan tu sebenarnya bukan lah pasar yang jual ikan, ianya hanya lah nama sahaja, tapi menjual bermacam-macam jenis kain/pakaian. Huhu. Habis membeli-belah kt situ, pergi laa pulak ke Medan Mall yang tidak jauh daripada Pasar Ikan. Kat situ, aku beli seluar Jeans BMW original yang berharga 170,000 & 180,000. Memang jenis original dan sales girl pn memang cun. Hehehe... Kemudian selepas itu, kitaorang pulang ke Hotel Madani dimana disitu kita bermalam. Pada malam itu semua buat aktiviti bebas termasuk aku. Hehe. Aku kuar dan balik hotel kul 4 pagi. Keesokkan harinya tido dalam 3 jam jek. Kepala pusing-pusing sebab tak cukup tido. Lagipn takde apa pn aktivity pagi tu kerana dh jadi aktiviti bebas. Boleh nak pergi kemana sahaja. So aku cadangan dengan kawan-kawan aku nak pergi ke "Kilang" kain untuk beli beberapa helai pakaian. Lepas shopping tu aku pn balik laa ke hotel untuk check-out jam 1pm. Kemudian makan kat restaurant yang 1st2 kitaorang sampai dahulu.

Kemudian jam 6.30 kitoarang pulang ke tanahair Mesia dan tiba di LCCT jam 8.30. Apapun memang pengalaman yang menarik bila pergi Medan nih, especially pada malam terakhir tersebut. Hehe...

Aku jugak sempat berkenalan beberapa cewek2 yang sangat cun. So tak hairan laa aku kenapa temenggong ambek manohara jadi bini dia... huhu...aku paham perasaan mu Temenggong... hehe

Bergambar di Teratak Raja Suku Kaum Batak

Permandangan Tasik Toba


Sekitar Shopping Complex Medan Mall


Anak Boss nama Aqila...


Permandangan Di Tasik Toba.Orang tengah menangkap ikan tuh



Dihadapan Hotel Grand Mutiara,Berasjaria



The Magnificant 5



Hadapan Istana


Dalam Istana


2 comments:

izan (polaris) said...

tiap kalu saya dgr org pi indon, mesti rs jelessss gilerrr!! waaa saya nk gi sanaaaaa gak....!! tp ntah lah, tatau bila baru nk gi.. tp sy tetap nk pegi satu ari nanti :p

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.