16 October 2010

Belia kena rebut peluang kumpul aset

LANGKAH kerajaan memperkenalkan Skim Rumah Pertamaku melalui Cagamas Berhad yang menawarkan jaminan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi rumah bernilai di bawah RM220,000 membolehkan golongan muda memiliki rumah sendiri.

Presiden Majlis Belia Malaysia, Mohamed Maliki Mohamed Rapiee, berkata sebelum ini pembeli perlu membayar pendahuluan 10 peratus, sekali gus tidak membolehkan golongan muda membeli rumah.

“Dengan pengumuman ini, ia mewujudkan keadilan sosial kepada belia,” katanya. Setiausaha Agung Persatuan Pemuda Kristian (YMCA) Kuala Lumpur, Richard Yeoh, berkata skim itu juga meningkatkan kuasa membeli golongan muda yang selama ini terhalang ekoran dibebani bayaran pendahuluan yang dianggap tinggi.

“Selama ini, belia tidak mampu memiliki rumah. Mereka hanya mampu melihat harga rumah semakin meningkat ekoran peningkatan nilai hartanah, namun skim menjadi pemudah cara untuk mereka,” katanya.

Timbalan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Amidi Abd Manan, pula berkata cadangan pengecualian duti setem 50 peratus ke atas surat cara perjanjian pinjaman bagi membiayai pembelian rumah pertama dan pengecualian duti setem 50 peratus ke atas surat cara pindah milik rumah tidak lebih RM350,000 akan memberi nilai tambah kepada golongan muda.

“Kita berharap belia mengambil peluang yang diberikan untuk mengumpul aset, namun biarlah ia memenuhi kriteria selain mengambil kira bebanan hutang yang perlu ditanggung mereka,” katanya.

1 comment:

metalrizca said...

tak adil..
aku tak leh gunakan skim nih..
=(