26 September 2008

Hari Yang Malang

Beberapa hari ini aku rasakan diriku agak malang sedikit. Kenapa ? haa... tentu lah kerana banyak perkara yang tak baik berlaku kat aku. Takkan berlaku perkara yang baik dikatakan malang jugak. Hehehe...

1stly Air Cond kereta aku rosak pasal bila on jek air-cond kete,mesti kuar haba a.k.a air cond tak sejuk. So ingatkan gas air-cond sudah habis, rupanya-rupanya lepas pi check kat kedai, air cond aku bocor rupanya. Tokey cina suh tukar 'ibunya' satu set dalam RM300. Lepas tu dia check sekali lagi pakai advance gadget dia,rupanya bukan 'ibunya' yang rosak, tapi ada salurang gas yang bocor. Hampes sungguh. So tokey cina tu suggest just 'pateri' jek bahagian yang rosak itu. Ingat kat kedai dia boleh buat, malangnnya tak boleh jugak buat. So kena tunggu laa lepas raya baru boleh pateri. Kalau nak pi sekarang memang xsempat pasal sekarang kan musin dah nak raya,so banyak laa kerete yang tengah nak servis tu, hampes sungguh.

2nd aku pi bazar ramadan nak beli lauk daging kat satu gerai nih... Yang buat aku gerammnya ialah, diaorang ambil dulu duit aku,duit RM1 x 3 keping, pasal buat exchange ng other costumer. Before dia ambil duit aku tu,aku dh mintak nak lauk daging masak merah RM3. Tapi dia buat dek jek. Lepas ambil duit aku tu, baru dia cakap tak boleh beli dengan RM3, kena beli dengan RM5. Giler sungguh gerai nie satu. Kemudian aku nak ambil balik Rm3, terkapai2 jugak cari duit RM3 tu balik, alasan diaorang kata daging sudah naik. Last2 aku beli gak daging masak merah dengan harga Rm5. Babi sungguh orang-orang cam ginie. Lepas tu aku dah tak pi dah gerai tu pasal bangang cara dia berniaga. Aku pi beli daging masak merah kat tempat lain, boleh jek beli dengan harga RM3. Nak RM2 pn boleh ... hampeh cara berniaga. Mentang puasa dah nak habis, suka-hati nak tibai costumer.

3rd ialah pasal streamyx. One day, lepas aku balik kerja, aku nak online,tapi tak dapat...DSL kat moniter aku nie asyik down jek... pelik gak. Pastu aku tgk kat modem, lampu DSL nyala ... lagi aku pelik... Last2 aku call streamyx,diaorang kata streamyx aku kena suspend pasal lama tak bayar. So aku lupa lak nak tanya berapa hutang ada lagi pasal ingat ada simpan bill. Lepas tu aku cari-cari bill tak jumpa lak. So aku online pki dail-up tanya Dato K mintak pertolongan dia sket cm mna nak buat. Dia kata pi TMPoint ambil bill n bayar kat situ terus serang... So keesokkannya,belah petang bila kerja-kerja dh siap, aku pi ke pejabat KWSP dulu buat nombor KWSP kemudian aku pi laa pulak kat TMPoint. Pasal,dekat jek TMPoint ng pejabat KWSP,so skali harung lah senang... So aku pi kt TMPoint mintak bill tengok ada hutang dlm RM344. So aku call bapak aku tanya samaada dia sudah bayar ke belum, katanya sudah bayar dengan cek dan cek itu pun sudah clear. Tp orang TMPoint kata cek belum sampai... pelik betul aku... So ayah aku suh aku bayar dulu...so aku bayar laa dulu. Lepas tu aku tanya soalan kat pekerja TMPoint, kalau aku bayar,kemudian cek tu sampai cam mana? katanya dalam bill itu akan kuar -ve pasal bayar 2x. So aku cakap ok laa kalau cm tu... lepas tu balik aku dh dapat internet. Lepas tu satu lagi kemusykilan aku bahawa no. acc streamyx aku dalam bill tak sama dengan no acc streamyx yang aku login dalam internet nie. Kat resit ada tulis F1234567890 tp kat acc streamyx dlm internet tulis 9876543210, xde pulak HURUF...Lagi aku pelik, pasal umah aku ada 2 line. Satu line untuk boleh call kemana-mana sahaja samaada hp @ no luar dari kelantan, 2nd lagi line untuk call no dalam area kelantan sahaja, no hp pun tak leh call pakai 2nd line. Itu pn mula rasa curiga. Apapun aku nak tunggu dulu next bill. Penat aku ng streamyx nie. dh laa puasa.

4rd pulak ialah tekak aku sudah kena penyakit iaitu penyakit batuk @ batuk kering @ batuk pedih tekak. Uish, banyak hari jugak lah, ini hari sudah masuk hari ke5 dh kena sakit tekak... Aku rasa pasal nenek aku yang pembawa sakit tekak nie. Aku perasan bila time berbuka puasa,dia batuk2 agak kuat sedikit... aku pn dh start suspek dan ternyata betul laa aku dh berjangkit dari nenek aku nih ... pastu pi 2 ari lepas pi laa jumpa klinik Mardiah sebelah jalan nak masuk istana. Aku gi pn selepas pi semayang tarawikh berdekatan dengan klinik itu jugak. Masuk klinik tu reciptionis tu pn boleh tahan jugak lawanya ... hehe. Tunggu doktor panggil masuk then buat checking ada ke patut doktor tanya aku dah kawin ke belum...adeh,doktor pn nak menadjust gak ke ... adeh .... cukup setakat tu dulu pasal doktor.. abis check-up dia kasi 4 jenis ubat. So makan-makan smpi kehari ini pun cm takde kesan jek... tp berkurang laa sedikit berbanding dahulu ... Mintak-mintak laa sakit tekak aku nie cepat-cepat sembuh sebelum raya datang...

2 comments:

beta penjaga peti ais said...

sama laa nasibb.. beta pn ada gak merasa frust nyerrr.. huhuu~~ mengadu nasib kat buahati ngan kat blog jugakk.. T_T

ZuL said...

ada buah hati lagi lega dapat 'geli2' ngan nya .. hehe ...