30 January 2009

Saving sudah separuh target

Semalam aku dapat gaji.... pastu semalam jugak boss telah menaikan gaji aku sebanyak RM400... tp itu memang skali dengan duit minyak dan dan duit KWSP,Sokso pn dia telah potong dan sebagainya. Nak capai target saving aku memang lambat sket... dlm acc maybank ada dlm RM4.5k +- cm tu.... nak cecah RM10k fuh,memang lambat laa..ada kat 5 bulan lagi baru cukup RM10k... itu pn klu aku tak berbelanja sangat...huhu...

Jap....eh, dlm acc bank islam pn ada lagi duit...hua hua hua...lupa lak duit yg ada dlm bank islam...sengal... cm mna leh lupa duit nih. Calculate +- dlm 3@4 bulan lagi cecah laa saving aku ke Rm10k

Ari tu aku jumpa classmate aku iaitu Ichah.Sekarang class skg,dh jadi Production Manager dekat kilang readymix yg dinamakan Trustar Corp. Hebat tuh Production Manager. Gaji mesti kat RM2k...mengalahkan aku lak gaji dia nih...haha. Gaji RM2k sudah dikira banyak tu kalau kt kelantan. Kalau kat luar payah laa nak idup ng gaji RM2k tuh... BTW,kalau gaji RM1k pn dh cukup kaya dh,kiranya dh boleh survived dah idup kt kelantan. Tarah hidup kat kelantan rendah jek berbanding ng taraf hidup kt luar.

Ada aku baca 1 berita,sorang isteri yang bergaji Rm4400 tak mampu nak tampung family...uish...biar benar... boros ke haper...hehe...Apa pn kita mesti berjimat cermat laa dari sekarang. Simpanan untuk masa depan.

Sebelum ini aku pn ada buat pool, samaada nak beli pc baru,modd kereta,simpan untuk kawen atau lain...majority kata simpan untuk kawen. Dan aku percaya para voter tu ada experience dan ada yg dh kawen...perit gak erk nak kumpul duit untuk kawen...byk belanja katakan...

4 comments:

Zaifull said...

simpan duit tak susah sebenarnya. cuma perlu komited dan disiplin diri. lagi mudah menyimpan selepas kahwin. macam aku, masa bujang memang tak cukup walaupun gaji 2-3k sebulan. tapi sekarang bila dah kahwin, walaupun gaji 3-4k dengan tanggungan sorang bini dan 3 anak, 2 kereta, 1 rumah, aku masih mampu simpan 300-600 sebulan. Memang Allah jaga makhluknya, memang takkan dibiarkan makhluknya susah banyak mana rezeki yang diberi bergantung kepada makhlukNya sendiri dan cara rezeki tersebut diuruskan.

Lagi satu, jangan lokek untuk bersedekah especially orang tua kita. InsyaAllah, berkat doa dari orang menerima, rezeki kita takkan kurang pun.

Petua:
1. buat 1 akaun khas untuk menabung, kalau boleh jangan ada kad ATM untuk akaun tersebut
2. Fixkan value wajib simpanan
3. Tambahan value jika ada rezeki lebih
4. Jangan terlalu mengambil tahu jumlah simpanan tersebut
5. Jangan terlalu aim untuk membeli/membuat sesuatu

eiman@nurizan said...

production manager gaji 2k? terkejut aku tapi bila tengok lokasi bukan kat lembah klang lega aku.. haha ... kalau gaji 2k tu fresh grad degree je kat sini.. begitulah untungnya duduk di tempat sara hidup rendah.. caiyok2 zaag.. semoga cepat kawin.. keh keh keh

ZuL said...

Account khas tu maybe aku letak dlm acc ASB....wang simpanan aku xpernah aku ambil tau...tu pasal tetiba tengok sudah ada banyak...so elok gak xyah ambil tau,pasal aku bukannya jenis kaki shopping.. simpan untuk masa depan(kawen)

klu kt kl,gerenti dpt gaji 2k keatas skg,tp 4sure kuar pn banyak gak...transportation,sewa umah yg paling byk skali klu nak compare bill2 ke haper ke semua...huhu

eiman@nurizan said...

betul tu zaag, walau sebesar mana pun gaji takkan cukup, gaji 6k 7k ke takkan cukup gak, tapi cuba bayangkan operator dengan gaji 800 dengan isteri+anak 3 orang bleh je hidup, isteri duk umah je tak keje pun.. tu nama dia rezeki Allah nak bagi.. alhamdulillah