21 February 2013

Khasiat Sarang Burung WalitSarang burung walit sesuai untuk semua peringkat umur samaada lelaki mahupun perempuan. Hasil daripada pelbagai kajian dan penelitian menunjukkan bahawa sarang burung bermanfaat sebagai :

1)Zat kalogen yang terkandung dalam setiap sarang burung walit dapat melancarka pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan.

2)Sarang burung walit dapat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga adalah nutrisi yang bagus untuk paru-paru dan menguatkan saluran penafasan.

3)Pengambilan sarang burung walit ketika kehamilan dapat mengurani rasa sakit pada punggung, memperkuat paru-paru bayi yang dikandung. Juga dapat mempercepat proses penyembuhan setelah melahirkan anak.

4)Untuk wanita, pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolism, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.

5)Untuk orang tua, pemakana secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.

6)Untuk kanak-kanak, sarang burung berkenaan dapat membesarkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan dan memperkuatkan paru-paru.

7)Dipilih sebagai makanan yang amat baik kepada para perokok selain dapat mengurangkan kesan yang ditimpulkan daripada nokotin dan mencegah serangan barah.

No comments: