25 March 2008

1st Time Interview

Pada ari jumaat 21/3,10.30am, aku terima satu call dari kuala lumpur,katanya suh aku gi interview pada 24/3,jam 8.30am...so,tanpa berfikir panjang,aku terus setuju utk gi interview pada pg tu. Lepas call tu,mula laa berangan macam-macam....pergh...al-maklum lah,1st time interview,macam2 rsa...so tanpa berlengah lg,aku kuar laa cari kedai mesin fotostat,malangnya satu kedai pn tak bukak ari jumaat,so aku tunggu laa ke esokan harinya untuk gi fotostat...tp aku kuar di beli tiket bas...aku beli tiket pergi dan balik coz aku xmalas nak pergi satu hala jek. Gi mln ahad iaitu hari sabtu.so terpaksa laa memonteng keja selama 2 hari...hehe

Aku gi awal sket sebab nak survey tempat itu dulu.Tempat tu ada dikawasan setiawangsa...ini alamatnya 20-1,Jalan Setiawangsa 10,Setiawangsa, 54000 kuala Lumpur...pergh,igt lg alamat tu...keke...

Sampai keyell aku menumpang umah pak saudara kak ipar aku semalaman...sampai pg tu,tido laa jap,dlm tghari tu bru kuar gi survey kt mana office tu.perjalanan dari sungai buluh ke setiawangsa tu mengambil masa dlm hampir 2jam..aku ambil KTM,then ambil PUTRA n naik teksi.Total up hampir 2 jam laa.

Then aku pn,balik laa..apa lg,penat berjalan2..hehe...so keesokan harinya...bangun pkl 6 am lg tu...jarang skali aku bgn pkl 6...klu awal pn pkl 6.30am...bangun,mandi,smayang,bdoa sket...moga2 tenang hati bila gi interview....all set,turun rumah dlm pkl 7. Bila naik jek KTM n sampai kat KEPONG....Pegawai KTM kata,perkhidmatan dia hanya sampai kat Stesen KTM Kuala Lumpur jek...pergh,dugaan.so tanpa berfikir pjg lg aku pn call ayh sof(pak saudara kak ipar aku) mtk tlg dia anta jek lah kat setiawangsa...dia pn tlg anta...tgk2 jam dh pkl 9 n masih blm sampai lg...then aku pn call office Malaysian Maritime & Dredging Corporation(MMDC) kata aku maybe lwt sket,then dia kata ok...5 minit kemudian dia call balik suh aku dtg esk plk...then aku ckp,esk aku mmg takleh nak dtg dh sbb dh balik Kota Bharu..then dia kata,ok nanti dia call balik utk comfirm...then bila 3rd dia call, tanya aku ada kat mana,then aku ckp aku dh ada dpn office dh...so ok laa...masuk jek dlm office dia..

Dlm office dia,punya laa sejuk,dh laa kena bukak kasut.Sempat lg aku gi tandas bkn sbb bdebar,tp sbb sejuk nak terkenceng....siot tul...dlm tu ada 3org termasuk aku.Aku ialah candidate yg last skali...Bila jek turn aku...aku dh start berdebar dh...huhu..Dia suh introduce diri sdiri..then introduce laa,tanya aku tgh wat apa skg..itu jek lah..

Bila jek dh habis,aku rsa,cm interview tu cm nak cari calon menantu lak....dh laa intverviewer tu quite cun laa,putih..panel dia,sorang lelaki n sorang perempuan...ahaks...bru aku tau skg cm mna nak interview...kena ada feel cm nak perkenalkan diri kepada aweks....klu cm dlm cerita Great Teacher Onizuka,ayat dia skalu cm nie... Hai,Saya Onizuka,umur 24 tahun,masih single lagi,Sila Beri Tunjuk ajar...ahaks...lepas nie aku nak wat cm tu dh...haha...pe pn,ini pengalaman yg best.1st time to be interviewed

2 comments:

eddie said...

bis tuh camana? dapat ker tak ni? chances? 50-50? (haaa ni baru tempat yang betul!!)

Moderator01 said...

hoho...mtk2 tak dpt...bidang yg aku tak berminat...ahaks...lgpn ini 1st time interview,so xtau cm mna diaorg expect...ho tak berharap sgt...klu mmg berharap karang kecewa teramat sgt...keke