03 August 2008

File Hosting

Since aku dh jadi salah sorang crew Jiwang Network, banyak pulak file hosting sharing yg aku dapat tahu. Ada yang free ada, dan ada yang boleh buat duit pn ada. Hehe...

Terdapat macam-macam file hosting sharing nih. Sekarang yang famous ialah rapidshare dan second ialah megaupload. Selain itu juga ada juga file sharing yang lain seperti, USAupload,turboupload dan macam-macam lagi lagi.

Hari itu aku nak try jugak rapidshare premium. Beli dengan reseller dengan harga RM30. Skali pakai mmg syok jugak tengok speed download nih. Memang mengalahkan speed torrent. Speed torrent pn jarang-jarang sampai 100kbps. Tapi pakai yang rapidshare premium nie mmg dia akan pakai full speed. Takde waiting time limit. Memang puas hati download movie,software,tv series dan sebagainya. Aku beli ng Arip,salah sorang dari crew Jiwang Network. Berapa komisen diaorg dapat tak tau lah pulak aku. Coz time aku beli itu dia untuk tempoh dalam masa sebulan.Lepas tu boleh extend lagi sebulan. So aku extend,jadikan 2 bulan.Boleh tahan jugak servis dia nih. Dan sekarang aku share premium ng beberapa orang,so kalau aku pakai sorang mmg membazir sebab klu jadi dpt acc premium rapidshare nie,dia kasi download limit 30Gig seminggu ke sehari 30Gig.Aku pn dh lupa...sebab download 5 buah movie pn x sampai-sampai pn limit dia 30gig. Belasah jek lah sampai lebam. Haha

Lepas tu aku try pulak file sharing hosting yang boleh buat duit iaitu Ziddu. Apa yang kelebihan Ziddu nie ?

Ziddu offers...

>Wish your loved ones with personalized Greetings !! New
>Invite, Make and Share the joy and files with your Friends. New
>Easy file management with multiple folder facility. New
>Now users can browse & Use in Multiple Languages offered. New
>A plethora of photo management tools such as 'Photo Album' and 'Slide Show' to share!
>Flexibility to create Video and Audio libraries to share!!
>Offers all free accounts! No Premium accounts!!
>Apart from download, you can view / watch / listen online any uploaded file with Ziddu!
>Accepts parallel downloads! no waiting !!

Lepas tu boleh kalau orang download apa yang kita upload,kita akan dapat komisen sikit. So aku try lah. Diaorang nie ikut matawang US. So semua dikira dalam USD. Kalau nak claim dalam bentuk USD gak. Katakan dalam account dh ada kira-kira USD10,so darab ng 3(3=rate + -). So dah dapat Rm30.Selain itu juga,ia juga menyediakan album seperti photobucket dan lain-lain. Interface pn cun gak. hehe..Kalau rasa nak try upload dengan Ziddu try register under aku... Sambil upload,sambil buat duit. Click pada banner dibawah



3rd ialah file sharing yang bernama BizHat. BizHat nie aku rasa cam baru jek. Aku pn nak jgak try BizHat since ianya masih baru. Cm ok gak bila aku upload file-file semua. Apa pulak kelebihan BizHat nie ?

BizHat File Hosting provides 100% Free File Hosting with no limits!

* Download with download managers
* No daily / hourly download limitations.
* Unlimited file storage space.
* Earn money by sharing files.

Lepas tu jugak. Kemudian mengupload juga disediakan.Katakan korang malas nak buka Brower(Firefox @ Internet Explore) korang boleh upload menggunakan FTP(File Transfer Protocal). Senang jek. Kat Ziddu takde guna FTP,tapi kat Rapidshare ada pakai,tapi kena pakai something like FTP jugak tapi kena download dulu. Tak boleh pakai yang kita sendiri. Kalau rasa-rasa nak try yang BizHat nie ok jugak.





Semua register Free kecuali Rapidshare kena byar untuk dapatkan Premium Account Rapidshare.

4 comments:

Eddie said...

betul leh dapat bayaran ker?

ZuL said...

nampak cam betul jek. diaorang bayar melalui acc paypal...

binimerijuana said...

weii..betul ke dpt duit..patutlaa..skg byk user duk up kt forum..pakai ziddu

ZuL said...

yups... betui dpt duit... tp ziddu tu payah sket nak upload. kena pki browser. klu bizhat senang ada 2 option untuk upload. satu pki ftp n satu lagi leh ikut browser. duit pn lagi senang dpt dari ziddu.