09 October 2008

HTC 3600i Vs. HTC TYnT II Vs. HTC Touch Diamond.

3 hari lepas,aku masuk forum lowyat nih...saje tengok-tengok apa yang menarik kt forum ... Jumpa iphone 3G. Usha2 harga around Rm2400-RM3000...pergh,giler lah harga tu... tak mampu aku nak beli. Carik yg 2nd hand yg kurang Rm2000 pn tak jumpa. Last2 aku tengok PDA O2 Atom...terkejut aku tgk harga dia dalam RM600 sahaja.Rupa-rupanya 2nd hand... dlu seingat aku,kalau 2nd hand pn dh seribu lebih PDA nih...tapi sekarang, lagi murah rupanya... hehe

So try start usha PDA,jumpa laa PDA O2 Atom Exec, pastu PDA O2 Stealth... cantik gak O2 Stealth nih... pastu try laa cari berapa harga O2 Stealth yang baru.... tak jumpa pula harga... hehe ... pastu kwn aku ckp ada laa kat2 Rm2000 lebih .. pergh,terus tak jadi nak beli... hehe. Kemudian aku usha laa lagi,tengok-tengok ada beberapa user kat forum lowyat nak jual PDA brand HTC. Mula-mula aku kurang berminat dengan brand HTC nie,pasal tak pernah aku dengar brand HTC nie,bkn tak pernah laa,tp kurang femes... hehe. So aku usha laa O2 Stealth, O2 Atom ng O2 Atom Exec... tak suka pulak dengan spec dia... hehe... pastu tengok-tengok Asus 750 dengan Asus 320... tak jugak berkenan dengan spec dia...So survey laa lagi,tanya member-member.

Lepas tu cm mana erk boleh terbukak hati dengan HTC. Aku leh terbukak hati dengan HTC bila aku tengok ada user yang nak jual 2nd HTC brand harga below RM2000. Boleh tahan gak ... hehe ... lepas tu start laa aku hunting brand untuk HTC. Lastly aku jumpa 3 brand yang memikat hatiku... iaitu HTC 3600i,HTC TYnT II dengan HTC Touch Diamond.

Mula-mula aku compare antara HTC 3600i dengan HTC TYnT II, lebih kurang sama... masing-masing ada advantage dan masing ada disadvantage. Harga lebih kurang sama jek

Ini link comparism spec dia HTC 3600i dengan HTC TYnT II

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone2=2126&idPhone1=2024

ada kawan aku ckp, dari segi processor 3600i lagi laju dari TYnT II
tengok kat TYnT II punya camera lagi advance dari 3600i. TYnT II 3.5mp, manakala 3600i 2mp sahaja... kedua-dua auto-focus,ada 3G,GPRS, Wifi type b/g, cuma TYnT II lagi besar n berat 3600i. pasal saiz TYnT II ialah 112 x 59 x 19 mm manakala 3600i ialah 108 x 58.2 x 18.4 m. Beza berat ialah 40. Pastu TYnT II ada keyboard n touchscreen manakala 3600i takdep keyboard. Aku dh confuse dah nk pilih mana satu ...

Lepas tu siang tadi,terjumpa pula HTC Diamond Touch. Harga pn boleh tahan gak ... hehe

Nie link comparism spec antara TYnT II ng Touch Diamond

HTC Touch Diamond

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone2=2368&idPhone1=2024

Spec lebih kurang power....design lagi cun Touch Diamond... hehe ... sampai pening aku tanya orang tu tanya orang nie...

last-last aku berbalik antara TYnT II ng 3600i ... hehe ... skg tgh pening...

Ada sorang user nak jual TYnT II dia(2nd) dengan harga Rm1500,tapi warranty tinggal 2 bulan jek lagi... Ini gambar PDA dia



Sorang user lagi nak jual Diamond Touch dia (used) dengan harga RM1750( included shipping). Umur barang tu 2 bulan, dan tinggal 10bulan jek lagi warranty dia.Ini gambar dia



Sorang lagi iaitu staff forum lowyat nak jual TYnT II jgk dengan harga RM1550. Warranty tinggal 6 bulan sahaja lagi ...

Orang yang ke3 nie boleh dipercayai sikit pasal dia xnak COD(Cash On Delivery). Kemudian aku tanya, kenapa...takut barang hilang semasa penghantaran. Difikirkan jugak,betul jgk,barang beribu gak tuh. Nanti jadi kes duit dh kasi, barang tak sampai. Lebih-lebih lagi dia tu staff forum. Nanti aku wat kecoh,buruk lak nama dia... So dia nak sorang laa pi ambil barang dia kat PJ. Dan ada sorang kawan aku kenalan internet n boleh dipercayai jugak. Dok di Sungai Buluh, pakar kimia.. huhu ... nama akenz...dia akn pi ambil barang... kemudian awal bulan 11 aku turun KeyEll pulak ambil barang dengan dia ...

Mula-mula dia mtk bank-in dulu deposit...tak tau laa berapa ringgit pasal sampai janji nak kasi no bank ari nie,tp tak kasi pn. Takpe lah...aku tunggu lah dlu. Lepas tu, aku tanya dia,kalau aku tak puas hati dengan barang dia cm mna? boleh dapat balik ke deposit tu. Then,dia cakap boleh dapat balik deposit. So, apa lagi... go on laa...cuma condition barang tu cm mana. Aku dh mtk tolong kawan aku akenz tolong sport check barang tu... katanya condition barang tu very good. Very good takat mana tu tak tau laa ... hehe

Ini gambarnya ...



So,agak mana satu Diamond Touch dan TYnT II dan p3600i

4 comments:

front end loader said...

haha.

kawasaki loader said...

haha.

bulldozer parts said...

very clever.

ZuL said...

what do you mean by 'very clever'?