11 July 2009

Interview ng JKR

Sejak aku kerja,aku sesangat sibuk walaupn tidak letih sebab aku nak kena catchup ng perkerjaan aku yang baru. Aku kena handle projek yang telah delay. Dh delay sebanyak 3x EOT(Extension Of Time). Banyak bulan jugak 1x EOT nih. Apapn aku xnak cerita pasal kerja aku sebab aku kurang senang hati dengan kerja aku.

Nie aku nak cerita tentang interview aku. Pada suatu malam, iaitu 6/7 kawan aku PM aku kt YM kata ada walk-in interview ng JKR, so pada keesokkan harinya aku call hq JKR untuk comfirmation. Lepas tu cakap laa ng CC dia. CC itu kata bukan walk-in interview tapi hanya yang dipanggil sahaja boleh datang...tapi kalau nak datang, bawak resume dan serta sijil2 yang berkenaaan dan email resume aku kepada boss dia.

So malam tu aku dh siap sedia nak hantar resume by email,nak tempah tiket flight coz nak beli tiket bas...bukan xnak,tp takut penat bila sampai. bila sampai aku kena rest dulu baru cun. So bila nak anta resume by email tu,skali kena lak salah addresses....aku dh down dh sesangat time tu. So aku tanya kawan aku tu cam mana.. so dia cakap suh emailkan resume aku kt dia nanti dia akan email kepada kawan dia yg kerja kt JKR...Erk, kemudian kawan dia tu reply kt kawan aku, suh datang jek ke JKR untuk walk-in interview. So aku gamble sahaja lah.

Kemudian aku tempah laa tiket flight firefly pada untuk fligh 8/7 dan balik 10/7..huhu. Sampai kt hotel somewhere in KL, aku around 11.45,aku terus mandi kemudian landing... tido...

Keesokkannya aku bersiap2 laa semua sampai sana,tgk pergh,ramai siut manusia. Calon untuk jurutera awam kat 280++...terkezut aku...huhu... aku pn ambil no giliran kena lak no 103. Mmg masyuk laa time tu ng no 103. Kena belah petang lak tu,coz last interview untuk sesi pagi sampai no 96 jek...Demmit....

Kemudian lepas sambung tu aku kena laa interview....time interview tu aku dh penat dh. Letih orang,suara pn dh xde semua sebab borak2 & panas...hehe... Dalam interview tu ada la dia tanya beberapa soalan teknikal yg aku kurang tepat menjawab,bukan salah coz dalam soalan dia tu takde soalan betul @ salah,semua byk soalan teknikal... Aku rasa panel yang menginterview aku tu ada title IR lah... fuh. Mmg masak laa aku...dh la penat..

So lepas tu aku pulang laa.. Sewaktu aku gi interview aku jumpa laa beberapa kawan sekolah aku dulu. Sorang tu kwn baik ex-gf aku dulu, bila jumpa aku rasa serba salah lak takut ditanya soalan yg aku pantang didengar... pastu aku jumpa pulak kawan aku satu persatuan time sekolah dahulu. kawan aku tu dh kerja ng JKR dh...siap pakai jacket JKR lagi...huhu... Pastu jumpa lak senior aku...dia pn kerja ng JKR jugak... adeh...jumpa lak...kemudian aku pn jumpa ng classmate aku...nama Sashikala...indian girl... dia laa yg anta aku balik ke tempat yg aku nak pergi...huhu

Apa pn ini ialah satu pengalaman interview ng goverment yg best. Dh tau apa soalan yang akan dia tanya,next year aku akan cuba lagi dan cuba yang terbaik... huhu

4 comments:

eiman@nurizan said...

jadinya dapat ke tak?

ZuL said...

xtau dapat ke tak...klu dapat diaorang akan tefon

uDean said...

aih..
xkn xde org dlm kot zaag.
sblom pegi tu rmai je membe2 tlg..
xkn xde org nk tlg naikkan? huhuhu..
gudluck beb :)s

metalrizca said...

interview keje gomen..?
hurm..

ko masuk je pintu tu,
ko terus tanya elok2 kat interviewer tu:

jawatan ni sebenar nyer masih kosong,
atau sebenar nyer sudah berisi??
saya harap tuan2 tak buang masa saya..

kalu dia kata dah diisi ngan calon2 berkabel,
ko maki aje semua dalam tu..
pedulik aar dia ada ir ke hape binatang..

pastu ko paham2 aje aar ko dah kene blacklist keje ngan gomen..

ha ha ha..

*pasal tu aku tak keje ngan gomen..