18 July 2009

Siapa Kata Sekarang Susah Nak Dapat Kerja

Siapa kata sekarang susah nak dapat kerja? tak kira laa dalam apa-apa bidang...bidang computer ke,bidang engineer ke,bidang tenaga mengajar ke dan sebagainya...

Apa yang penting usaha dan tabah dalam mencari kerja. Nak cari kerja nie tak leh berkira sangat. Kalau kita berkira sangat memang susah laa kerja. Kena sacrifice laa untuk cari kerja. Bila dah dapat kerja banyak-banyak bersabar.... tahan kena maki dan sebagainya...

Ini nak cerita bukan nak tunjuk ke apa, tp harap-harap leh jadi semangat kepada yang tengah tanam anggur.

Sewaktu aku pi interview ng JKR ada satu syarikat kontraktor class A call aku untuk pergi interview kat pejabatnya. So aku pergi laa sekadar nak cukup syarat. Kalau tak pergi, nanti takut kena blacklist lak dalam website MalaysianJobs.com. So aku pergi laa...dia tanya soalan macam biasa laa. Aku pn tak mengharap sangat aku akan dapat kerja coz ada orang lain yang pergi interview. Tapi semuanya perempuan. Aku ingat ada org lelaki dan ramai orang yang pergi. Coz dulu time aku pi interview ngan MSO Corporation dekat ng 7-8 org datang interview. Tapi kali ini yang datang hanya 3 orang sahaja dan aku telah terpilih. Huh, tak sangka lak terpilih. Mungkin aku sorang lelaki kot, yg lain2 pompuan...huhu

Sekarang selepas dapat offer aku dalam delima lak. Delima yang cm mana?

1) 2/7 aku dapat kerja ng Keltrade dan 1/8 aku perlu lapor diri ditempat kerja baru. So baru jek sebulan kerja ng Keltrade sudah tukar kerja ke company lain. Isk apa kata worker lain lak

2) Projek ng company Salabumi nie dh delay dan baru dapat 1st Extension Of Time(EOT). So nak achieve 2nd EOT kena up progress kerja dari 55% to 85% dalam tempoh 3 bulan. Masak tu beb...TAPI projek buat MRSM skg, akan siap dalam masa 2 bulan lagi kalau diikutkan start bulan 7. Lepas tu kalau siap, akan diinterview balik oleh big boss untuk next project. Atau projek MRSM akan diterminate.

3) Dari segi gaji...semua sama jek gaji

4) Kalau tak silap site lagi dekat daripada sekarang. Site sekarang ada tepi pantai dan agak jauh...ambil masa 45 minit untuk sampai. Kalau site baru nie mkn masa 20-30 minit jek

So cam mana nie ?

1 comment:

Miss Ck said...

dak pink nk lalu jap... wkakaka.. pe2 pun ko pilih yg trbaek wok.. semua koje same jek, yg penting ko hepi kn.. livE lifE c00l...,Miss Ck