23 April 2012

Syor hapus caj 1% PTPTN dikaji


SHAH ALAM - Kadar caj satu peratus yang dikenakan ke atas peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) disifatkan berada pada kadar minimum dan tidak membebankan.

Bagaimanapun kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah, buat masa ini, cadangan untuk menghapuskan kadar caj tersebut sedang di peringkat perbincangan.

Menurutnya, walaupun kadar caj tersebut sudah minimum, namun ia masih diteliti untuk dikurangkan lagi.

“Pada peringkat awal, para peminjam dikenakan kadar caj sebanyak empat peratus, namun ia telah diteliti dan kementerian menetapkan kadar satu peratus iaitu dengan konsep ujrah.

“Tetapi selepas beberapa tahun, peminjam baru secara automatik akan membayar semula pada kadar hanya satu peratus.

“Pengurangan ini dianggap sudah memadai namun kementerian sentiasa bersikap terbuka dalam menerima pelbagai cadangan,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Dengan apa yang berlaku pada hari ini, di mana mahasiswa membuat demonstrasi membantah caj tersebut, Saifuddin berkata, perkara itu sudah di peringkat perbincangan.

“Suara mereka sudah didengar dan buat masa ini kementerian sedang meneliti kadar satu peratus tersebut.

“Setiap pecahan dalam satu peratus tersebut merangkumi pelbagai aspek yang mana tidak boleh dinyatakan lagi buat masa ini.

“Namun, kementerian akan cuba mempercepatkan proses ini sebagai tanda mendengar suara anak muda ini.Tetapi, perkara ini tidak perlu dibuat secara terburu-buru kerana ia melibatkan pelbagai aspek.

“Jika mereka berani berdemo begitu lama, pasti ada sesuatu yang menebal di dalam sanubari mereka.

“Biarpun tidak bersetuju dengan tindakan mereka itu, kerana banyak saluran lain yang boleh digunakan, namun saya menghormati hak mereka kerana sudah termaktub dalam sistem demokrasi di negara ini,” katanya.

Katanya, konsep ujrah yang dikenakan kepada peminjam adalah begitu rendah berbanding membuat pinjaman menerusi bank.

Selain isu yang membabitkan kadar caj ini, Kementerian Pengajian Tinggi juga sedang mengkaji semula perubahan pinjaman PTPTN kepada bentuk biasiswa yang terhenti pada tahun 2005.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my/nasional/saifuddin-syor-hapus-caj-1-ptptn-dikaji-1.42158

No comments: