20 July 2012

Beruntungnya menjadi Seorang Isteri

Beruntungnya seorang wanita menjadi seorang isteri. Mudahnya dia mendapat pahala hanya dengan melayan suami. Tanggungjawabnya hanya lah kepada 3 perkara iaitu :

1) Patuh pada perintah Allah
2) Patuh pada suruhan Nabi Muhammad S.A.W

dan

3) Taat kepada suami.

Namun yang ke-3 itulah yang payah isteri nak jaga dan disebabkan tidak taat kepada suami lah ramai para isteri masuk kedalam neraka. 

Patuh pada perintah Allah mudah sahaja iaitu tutup aurat, sembahyang 5 waktu sehari semalam,puasa, gi haji dan lain. Tahu atau tidak Allah sayangkan wanita/isteri lebih dari orang lelaki kerana Allah Bagi Cuti (ABC). Bila Allah S.W.T bagi ABC, mereka tak payah sembahyang dan tak payah Qada,pahala dapat free, sedangkan laki-laki/suami kena sembahyang 5 waktu sehari semalam. Takde cuti even time sakit terlantar pun diwajibkan sembahyang. Orang perempuan tak perlu pi sembahyang Jumaat tapi boleh sembahyang dirumah dan jika ketika suami sedang sembahyang berjemaah di masjid pada hari Jumaat, orang perempuan mendapat pahala lebih dari suami apabila menyediakan makanan untuk suami. 

Dosa pula mereka tidak menanggung dosa tapi ditanggung oleh bapa atau suami mereka. Alangkah bahagianya orang perempuan pahala cukup senang untuk dapat. Jaga anak dapat pahala,bersedekah pada suami dapat pahala.Suami wajib kena bagi nafkah kepada Isteri. Kalau berjihad hanya dengan melahirkan anak untuk suami tercinta,tapi suami,kena pergi berperang baru dapat pahala jihad dan klu mati syahid, isteri yang meninggal semasa melahirkan anak dikira sebagai mati syahid. Maka syurga lah jawapanya. Jikalau Si isteri meninggal dengan mendapat keredaan suami, syurgalah jawabnya.Buat air suami pn dapat pahala setahun,klu suami buat air kepada lelaki pahalanya tidak sama dengan pahala isteri


Didalam Al-Quran juga terdapat surah tentang wanita iaitu Surah Al-Nisa. Didalam Al-Quran tidak ada surah khas untuk lelaki. Lihatlah betapa sayangnya Allah S.W.T kepada kaum wanita

tapi

dengan kelebihan inilah kaum wanita sentiasa lupa. Selalu lupa dengan tanggungjawab seorang isteri/anak melayan suami/ayah. Tanggungjawab seorang isteri hanyalah kepada suaminya, tidak lagi kepada ibubapanya berlainan dengan suami, tanggungjawabnya masih terikat lagi dengan ibubapanya dan tanggungjawab sepenuhnya terhadap isteri. Maka semasa suami masih hidup,buat lah amal melalui suami ketika dia masih ada. Jika suami meninggal dalam keadaan tidak redha kepada si isteri maka Syurga @ Neraka masih dalam tanda tanya. Pada masa itu menyesal sudah tidak berguna.

No comments: