21 July 2012

Pecat Pengerusi Eksekutif, CEO Syabas

 
SHAH ALAM - Kerajaan Negeri akan mengemukan cadangan pemecatan Pengerusi Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) kepada Lembaga Pengarah syarikat itu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, cadangan dibuat selepas mereka tidak hadir memberi penjelasan kepada Jawatankuasa Pemantauan Syabas.

"Dengan pemecatan ini, penjimatan kos operasi dari gaji Pengerusi Eksekutif Syabas sahaja adalah berjumlah sekurangkurangnya RM5.1 juta setahun.
 
"Kerajaan Selangor bersedia membelanjakan peruntukan bagi membina loji rawatan air baru untuk meningkat kapasiti pengeluaran air terawat dan dengan serta merta akan memanggil tender untuk Projek Mitigasi 2 yang berjumlah RM225 juta," katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Jawatankuasa Pemantauan Syabas dipengerusikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamad Khusrin Munawi ditubuhkan lanjutan daripada kenyataan dan cadangan Syabas untuk membuat catuan air.

Abdul Khalid berkata, cadangan tersebut adalah susulan hasil penelitian dan penyiasatan tiga hari yang dibuat oleh jawatankuasa itu .

Sumber : Sinar Harian 21 Julai 2012

No comments: